Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΑΠΑΘΙΩΤΗΣ

Από τον Φάνη Σαγιά


Ένας σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων που πέρασε από τον δήμο μας αλλά δεν «ρίζωσε». Ίσως ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος μιας σχολής ποιητών της κατοχής . Γόνος μιας αριστοκρατικής οικογένειας (πατέρας στρατηγός- υπουργός στρατιωτικών) έλαβε μια λαμπρή μόρφωση και άφησε πίσω του ένα σπουδαίο λογοτεχνικό έργο. Στις αρχές του 20ου αιώνα γύρω στα 1920 ο πατέρας του έρχεται στον τόπο μας με συστάσεις της οικογένειας Σπανού και αγοράζει μεγάλο κτήμα στην περιοχή των Μοιραιίκων. Το εποπτεύει προσωπικά ο πατέρας Λαπαθιώτης βρίσκοντας δουλειά αρκετοί συντοπίτες μας.
Ο ίδιος ο ποιητής μετά από προτροπές του πατέρα του επισκέπτεται μερικές φορές την πατρική περιουσία• αλλά φαίνεται να μην τον απασχολεί έντονα η ππόοδος και η παραγωγή του μικρού τσιφλικιού. Φεύγει για την Μέση Ανατολή σαν διερμηνέας στην Ελληνική Πρεσβεία για κάμποσα χρόνια και στην επιστροφή του συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η σύντομη και τραγική ζωή του. Το πολεμικό κλίμα της κατοχής, οι ιδιαιτερότητες της προσωπικής του ζωής τον βυθίζουν όλο και πιο πολύ στα ναρκωτικά. Δίνει τέλος στη ζωή του αυτοκτονώντας μέσα στο σπίτι του εξαντλημένος ψυχικά και οικονομικά.
Το αγρόσπιτό του σήμερα ερειπωμένο, στην είσοδο του οικισμού των Μοιραιίκων φέρνει στο νού ( των πιο ηλικιωμένων ) θύμησες και δόξες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το 2006 ήταν η χρονιά του. Όλες οι μεγάλες Αθηναιικές εφημερίδες και περιοδικά αναφέρθηκαν στο έργο του.
Αντιγράφω μερικούς τίτλους:
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» Τα πεζά του Λαπαθιώτη.
«ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» Ο βίος και η πολιτεία του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.
«ΓΥΝΑΙΚΑ» Εξάρχεια η μαθηματική προσέγγιση του Λαπαθιώτη.
«ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» Ο Ναπολέων σταμάτησε στα Εξάρχεια κ.λ.π.