Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

Για το «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

Με αφορμή τις μέρες των Χριστουγέννων και το μήνυμά τους για αγάπη και αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, πήραμε την πρωτοβουλία να προσφέρουμε στην οργάνωση «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ελαιόλαδο. Μετά από συνεννόηση με υπεύθυνο της οργάνωσης που μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ανάγκη για λάδι, τοποθετήσαμε λίμπα στο ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού Βραχναιίκων με ένδειξη «Για το χαμόγελο του Παιδιού» και παρακαλούμε όσους συμπολίτες μας, ελαιοπαραγωγούς ή μη, έχουν την καλοσύνη να δωρίσουν λίγο λάδι στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Ο Σύλλογος «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», είναι Σύλλογος εθελοντικός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στο συναίσθημα, αλλά δε μένει σ’ αυτό και στα λόγια. Έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κανονικά σε αυτή την στήλη τoυ blog μας βάζουμε συνήθως τα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων. Δυστυχώς και παρά τις αλλεπάλληλες ενοχλήσεις μας προς το Δημοτικό κατάστημα δεν κατέστη εφικτό να λάβουμε τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2007. Δεσμευόμαστε πως μόλις παραλάβουμε τα πρακτικά θα τα δημοσιεύσουμε.

ΚΡΙΣΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ

Στις 19/12/07, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βραχναιίκων ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2008. Πολλά ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά αυτό που είναι σημαντικό να κρατήσει κανείς είναι η δήλωση του Δημάρχου Βραχναιίκων ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου ούτε αναπτυξιακός είναι αλλά ούτε και ρεαλιστικός. Επίσης τόνισε ότι ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα ούτε τα χρέη του Δήμου να καλύψει αλλά ούτε και έργα να κάνει. Και συνέχισε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για αυτό γιατί έτσι κάπως είναι όλοι οι «φτωχοί Δήμοι» σαν το Δήμο Βραχναιίκων γιατί το κράτος δεν τους δίνει χρήματα.
Αναρωτιέται κανείς αν είναι δυνατόν να ακούγονται αυτά τα λόγια από το στόμα του Δημάρχου σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και αν ακόμα κάποιος ευκολόπιστος πιστέψει τα λόγια αυτά, γιατί μας υποσχέθηκαν άλλα προεκλογικά; Όλα εκείνα τα μεγάλα και ωραία λόγια για ανάπτυξη και ευημερία γιατί τα έλεγαν; Μήπως αφορούσαν κάποιο άλλο Δήμο και όχι τον «φτωχό Δήμο Βραχναιίκων»; - αυτό το χαρακτηρισμό του απέδωσε επανειλημμένα τόσο ο Δήμαρχος όσο και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι αστεία και τραγική ταυτόχρονα. Αστεία γιατί προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις ελλείψεις τους με επιχειρήματα που ούτε ένα μικρό παιδί δεν θα έπαιρνε στα σοβαρά. Μια μικρή βόλτα σε άλλους «φτωχούς Δήμους» αρκεί για να διαπιστώσουμε πως και έργα γίνονται αλλά και το χρέος τους έχει καμιά σχέση με αυτό του Δήμου μας. Μήπως σε αυτούς δίνει το κράτος χρήματα αλλά έχει προσωπικά με το δικό μας Δήμο και δεν δίνει; Το τραγικό της κατάστασης είναι ότι όλοι, δημοτική αρχή, αντιπολίτευση και δημότες είναι καθησυχασμένοι και αποδέχονται την κατάντια μας. Επίσης επιτρέπουν στη δημοτική αρχή να επικαλείται τέτοια επιχειρήματα που υποβαθμίζουν τη νοημοσύνη μας και την υπόστασή μας σαν πολίτες. Αν στο κάτω κάτω, ο ίδιος ο Δήμαρχος παραδέχεται ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί, ας έχει την ευθιξία να παραιτηθεί δίνοντας σε κάποιον άλλο την ευκαιρία να δοκιμάσει. Δεν χρειάζεται να χαθούν άλλα τρία χρόνια όταν ξέρει ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε.
Ας προσπαθούσαν τουλάχιστον να βρουν πιο εμπνευσμένες δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Ή μήπως ούτε για αυτό είναι ικανοί; ;

" ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΑΣ"

…και ενώ στην προεκλογική του ομιλία ο κ. Τογαντζής μας μιλούσε για ανάπτυξη και ενώ οι εισηγητές του περυσινού προυπολογισμού (2007) τον χαρακτήριζαν αναπτυξιακό, στην συνεδρίαση για την ψήφιση του προυπολογισμού του 2008 διέψευσαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Δήμαρχος αλλά και οι εισηγητές του προυπολογισμού παραδέχτηκαν ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. «Χρωστάμε, ναι χρωστάμε» είπαν κατηγορώντας την κεντρική εξουσία , καθώς οι δήμοι δεν παίρνουν λεφτά από το κράτος.
Το ερώτημα που τίθεται ; Δεν το γνωρίζατε αυτό προεκλογικά ; Γιατί κοροιδεύατε τους συνδημότες μας μιλώντας τους για ανάπτυξη ; Κατά τα άλλα, για μια ακόμη φορά ειπώθηκε το γνωστό και αγαπημένο σλόγκαν του δημάρχου κ. Τογαντζή, ότι δηλαδή « καλούμαστε να μοιράσουμε την φτώχεια μας».
Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος, σαν Δήμαρχος, προβαίνει σε αλλαγή αντιδημάρχων μετά από ένα χρόνο θητείας. Για να «μοιραστούν τη φτώχεια τους».

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΥ ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΩΝ

Πριν περίπου ένα χρόνο όταν ψηφιζόταν ο προυπολογισμός του 2007 είχε προβλεφθεί ένα μικρό κονδύλι προκειμένου να δημιουργηθεί η ιστοσελίδα του Δήμου μας. Το ποσόν που προβλεπόταν δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό, γεγονός που έδινε την ελπίδα ότι το οικονομικό δεν θα ήταν εμπόδιο στην δημιουργία της ιστοσελίδας. Δυστηχώς ένα χρόνο μετά το ζήτημα παρέμεινε στάσιμο.
Η χρησιμότητα μιας ιστοσελίδας είναι δεδομένη. Μέσω αυτής θα μπορούσε ο Δήμος, εκτός όλων των άλλων, να βελτιώσει την επικοινωνία του με τους δημότες. Στα όρια του Δήμου μας οι χρήστες του internet ολοένα και αυξάνονται. Η νέα γενιά έχει εντάξει το διαδύκτιο στην καθημερινότητά της.
Στο νομό μας οι μισοί σχεδόν Δήμοι έχουν προχωρήσει στην δημιουργία αξιόλογων ιστοσελίδων. Δυστηχώς ο δικός μας ανήκει στους υπόλοιπους.
Διευθύνσεις των ιστοσελίδων, σύμφωνα με το site της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαίας
www.patras.gr www.larissos.gr www.farron.gr www.akrata.gr www.rion.gr www.kalavrita.gr www.tritaia.gr www.aigeira.gr www.erineos.gr www.dymi.gr www.paion.gr www.dimossympolitias.gr

Α.Ο. ΚΑΜΙΝΙΩΝ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΓΗΠΕΔΟ!!

Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του Α.Ο. Καμινίων κ. Ζαρούλια Ανδρέα και συζητήσαμε για το σωματείο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ασχολείται με την ομάδα την τελευταία εικοσαετία.Ο Α.Ο. Καμινίων είναι ένα ιστορικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1968 απ’ο κατοίκους του χωριού. Το σωματείο αυτό έχει μόνο ποδοσφαιρικό τμήμα παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες να δημιουργηθεί και τμήμα μπάσκετ.
Το ποδοσφαιρικό τμήμα αποτελείται από την ανδρική ομάδα καθώς και τα τμήματα υποδομής ( junior – προπαίδων ). Η ανδρική ομάδα αγωνίζεται στην Α1 κατηγορία, ενώ το τμήμα junior έχει δηλώσει συμμετοχή στο αντίστοιχο πρωτάθλημα. Προπονητές των ομάδων είναι ο κ. Γραμματικόπουλος Γρηγόρης, στην ανδρική ομάδα και ο κ. Ντεμίρης Πέτρος στα τμήματα υποδομής. Στόχος της ανδρικής ομάδας σύμφωνα με τον πρόεδρο είναι η παραμονή στην κατηγορία ενώ για τα τμήματα υποδομής ο στόχος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος .
Το κόστος λειτουργίας του σωματείου ανέρχεται γύρω στις 15.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από κρατικές επιχορηγήσεις, από τον Δήμο , από την πώληση ημερολογίων και καρτών μελών καθώς και από κάποιες εκδηλώσεις που διοργανώνει το συμβούλιο του σωματείου κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Δυστυχώς το καλοκαίρι που μας πέρασε η εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί και στην οποία είχε συνδράμει και ο Δήμος, με το χορευτικό τμήμα και το τμήμα ζωγραφικής, ματαιώθηκε. Είναι προς τιμήν των ανθρώπων του σωματείου ότι σεβόμενοι την προτροπή του Δημάρχου ακύρωσαν την εκδήλωση λίγο πρίν την έναρξή της, καθώς εκείνη την ημέρα (24 Αυγούστου) οι καταστροφικές πυρκαιές που μαίνονταν στους γειτονικούς νομούς είχαν αφήσει πίσω τους νεκρούς.
Για τους χορηγούς ο κ. Πρόεδρος μας είπε ότι το σωματείο είναι πάντα ανοιχτό σε προτάσεις και συνεργασίες με επαγγελματίες της περιοχής που επιθυμούν να διαφημιστούν μέσω της ομάδας.
ΓΗΠΕΔΟ
Η μεγάλη πληγή του σωματείου είναι το ζήτημα του γηπέδου. Εδώ και δύο χρόνια η ομάδα βρίσκεται εκτός γηπέδου και είναι αναγκασμένη να προπονείται και να αγωνίζεται στο γήπεδο των Βραχναιίκων. Το γήπεδο γκρεμίστηκε προκειμένου να φτιαχτεί αθλητικό κέντρο αλλά απ’ότι φαίνεται οι πόροι για να γίνει αυτό δεν είχαν εξασφαλισθεί από την Δημοτική Αρχή ( παράδειγμα Νέας Φιλαδέλφειας).
Οι άνθρωποι της ομάδας κάνουν προσπάθειες να βρούν τους πόρους από το κράτος ώστε να λήξει επιτυχώς αυτό το ζήτημα όμως και ο ίδιος ο πρόεδρος, στην κουβέντα μας ,φαινόταν απογοητευμένος .Και το μεγαλύτερο παράπονό του ήταν ότι χάνει τα μικρά παιδιά από την ομάδα, καθώς με την έλλειψη γηπέδου πολλά από τα παιδιά έχουν φύγει από την ομάδα είτε πηγαίνοντας σε κάποια ιδιωτική ακαδημία ποδοσφαίρου είτε σταματώντας την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό.
Η έλλειψη του γηπέδου δημιουργεί και οικονομικά προβλήματα στην ομάδα αφού και η προσέλευση των φιλάθλων έχει μειωθεί αλλά και τα έξοδα για κάθε εντός έδρας αγώνα είναι αυξημένα σε σχέση με πριν.
Σε επόμενο φύλλο μας θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα με το θέμα του γηπέδου !
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ
Αυτές τις ημέρες κυκλοφορούν τα ετήσια ημερολόγια του Α.Ο. ΚΑΜΙΝΙΩΝ.
Το Δ.Σ. της ομάδος καλεί τους συνδημότες μας να βοηθήσουν οικονομικά την ομάδα με την αγορά ημερολογίου για το έτος 2008.
Τηλέφωνα επικοινωνίας
κ.ος Ζαρούλιας Ανδρέας τηλ. 6945906435
κ.ος Ντεμίρης Πέτρος τηλ. 2610670937

Περίεργες, ακατανόητες και επικίνδυνες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις,

... εφαρμόζονται τις τελευταίες εβδομάδες στο οικοδομικό τετράγωνο περιμετρικά του Δημαρχείου Βραχναιΐκων και του σχολικού συγκροτήματος. Ενώ τα αυτοκίνητα κατευθύνονται προς το Δημαρχείο από δυο διαφορετικές οδούς, την οδό Ελ. Βενιζέλου και Κ. Παλαμά, η έξοδος των αυτοκινήτων από το χώρο αυτό γίνεται μέσω μιας παράκαμψης εφαπτομένης στην σιδηροδρομική γραμμή, σε χώρο που ανήκει στον ΟΣΕ και που καταλήγει σε αφύλακτη διάβαση της σιδηροδρομικής γραμμής, χωρίς μπάρες από την οδό Γ.Π. Οικονομοπούλου. Η προέκταση της οδού Ελ. Βενιζέλου από το Δημαρχείο μέχρι την οδό Οικονομοπούλου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δρόμος αφού ο χώρος ανήκει στον ΟΣΕ και στο τέλος του, προς την Γ.Π Οικονομοπούλου, ίσα που χώρα να περάσει αυτοκίνητο καθώς περιορίζεται από την σιδηροδρομική γραμμή. Είναι γεγονός ότι στο χώρο του Δημαρχείου και του σχολείου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οχημάτων μέχρι αργά το μεσημέρι. Προφανώς έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Η ρύθμιση όμως που έγινε είναι απαράδεκτη. Φαντάστηκε αυτός που έκανε αυτό το σχεδιασμό τι θα γίνει αν την ώρα που περνά το τρένο προσπαθούν δυο, τρία αυτοκίνητα να φύγουν από το Δημαρχείο και παράλληλα κάποιο άλλο να κατεβαίνει την οδό Οικονομοπούλου; Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο και κοντά στο πρόχειρο είναι και το επικίνδυνο. Εκείνο που θα ήθελα να ρωτήσω τους δημοτικούς μας άρχοντες είναι αν ζήτησαν την γνώμη ενός ειδικού, για παράδειγμα ενός συγκοινωνιολόγου, για το τι μπορεί να γίνει. Είμαι σίγουρος ότι η απάντηση είναι αρνητική. Άλλωστε έκαναν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παράλια Βραχναιΐκων – Μονοδεντρίου το καλοκαίρι χωρίς μελέτη από ειδικό επιστήμονα, οπότε η διευθέτηση ενός τοπικού κυκλοφοριακού προβλήματος είναι για αυτούς παιχνιδάκι. Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν στο τόπο μας και δεν συγκινείται κανείς. Είναι όμως καιρός να σοβαρευτούμε. Ας κλείσουμε λοιπόν το παράδρομο δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή πριν να είναι πολύ αργά και ας καλέσουμε κάποιον συγκοινωνιολόγο να μας πει την γνώμη του, γιατί είμαι σίγουρος ότι υπάρχει και άλλος τρόπος να αποφορτίσουμε την κυκλοφορία από το χώρο του Δημαρχείου. Πρώτα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ασφάλεια μας και μετά την βόλεψη μας. Επιτέλους ας κάνουμε και μια φορά το σωστό.

Β. Γκόφας

ΠΕΡΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ένα πρωινό πηγαίνοντας για ελιές στην Πάνω Λάκα μια πινακίδα μου χτύπησε πολύ άσχημα στο μάτι. Είναι αυτή που έχουν αναρτήσει οι εγκέφαλοι του Δήμου μας για να ονοματίσουν την οδό που είναι παράλληλα στη Ν.Ε.Ο Πατρών – Πύργου και καταλήγει στον οικισμό των Ρομά συμπολιτών μας. Είναι η περίφημη οδός «ΑΝΕΞΑΡΤΙΣΙΑΣ» όπως αναγράφεται σε δυο πινακίδες επί της περί ου ο λόγος οδού. Οργίστηκα πολύ μόλις συνειδητοποίησα ότι καλά έβλεπαν τα ματιά μου. Όλη την μέρα βαρώντας τις κλάρες συλλογιζόμουν που να οφείλεται αυτή η ανορθογραφία και τελικά έκανα κάποιες εικασίες που θέλω να τις εκφράσω δημοσιά.
Προφανώς ο εργολάβος που έφτιαξε τις ταμπέλες έκανε ένα ορθογραφικό λάθος και είτε τις τοποθέτησε και ο ίδιος είτε τις παρέδωσε στο Δήμο να τις βάλει. Δεν με ενδιαφέρει αν έκανε λάθος ο εργολάβος. Λάθη όλοι κάνουμε και σε πιο σημαντικά πράγματα. Οι εγκέφαλοι όμως του Δήμου μας δεν είδαν την ανορθογραφία; Δεν τσέκαραν τι τους παρέδωσε ο κατασκευαστής των πινακίδων; Το πράγμα αρχίζει και αποκτά ενδιαφέρον... Για μένα δυο τινά συμβαίνουν.
Το πρώτο είναι ότι για το πιο απλό ζήτημα οι εγκέφαλοι του Δήμου μας έκαναν μια παραγγελιά, η παραγγελιά εκτελέστηκε, ο εργολάβος πληρώθηκε, κανείς δεν έλεγξε αν το παραδοτέο είναι εντάξει και ο νοών νοείτω…Τελικά αναρτήθηκε στο δρόμο πινακίδα «ΟΔΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΙΣΙΑΣ». Τα σχόλια είναι περιττά.
Η δεύτερη και η με περισσότερη φαντασία εικασία που έκανα είναι ότι οι περιβόητοι εγκέφαλοι του Δήμου μας δεν γνωρίζουν τι σημαίνει «ανεξαρτησία». Μπορεί κάπου να την έχουν ακούσει αυτή την λέξη αλλά δεν ξερόυν τι σημαίνει. Δεν έχουν υπάρξει ποτέ ανεξάρτητοι. Πάντα ήσαν σε όλο τους τον βίο εξαρτημένοι και δέσμιοι κάθε λογής συμφερόντων και μικροπολιτικών επιλογών. Οπότε δεν έχω και απαίτηση να ξερόυν, οι εγκέφαλοι του Δήμου μας, να γράψουν σωστά την λέξη «ανεξαρτησία».
Οποίος έχει διαφορετική εξήγηση ας την στείλει στο gkofas@otenet.gr μήπως και μπορέσει να με βοηθήσει να βγω από τον λαβύρινθο των συλλογισμών μου.

Βασίλης Γκόφας

“Πολίτες”, αλλά με προβλήματα και μικρή επικοινωνία με τους Δήμους, οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας

Με ανεπτυγμένο το «ένστικτο» του πολίτη, αν και προβληματισμένοι για την ανεργία και την ανέχεια (το 15% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας), αλλά και από την πληροφόρηση που έχουν από τα δημοτικά τους συμβούλια, εμφανίζονται οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας.
Αυτά προκύπτουν από έρευνα που διενεργήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες, στα πλαίσια του προγράμματος «Knowledge Network», στο οποίο μετείχε και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Στόχος του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός δικτύου γνώσεων, ώστε φορείς και πολίτες να παρακινηθούν για συμμετοχή στις δράσεις και τα ζητήματα της καθημερινότητας, την αναγέννηση εγκαταλελειμμένων περιοχών, τη συνεργασία με τις δημόσιες υπηρεσίες, κλπ.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, διενεργήθηκε ειδική έρευνα, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η σχέση πολίτη – πολιτείας (δήμου) και η διάθεση των πολιτών για συμμετοχή στα κοινά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην έρευνα, παρουσιάζει το γεγονός πως οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδος δείχνουν να αισθάνονται «πολίτες» σε ποσοστό που συνολικά (πάντα – συχνά) αγγίζει το 90%! Μάλιστα, αυτό το ποσοστό το ξεπερνούν μόνο δύο ισπανικές Περιφέρειες που μετείχαν στην έρευνα, ενώ στον αντίποδα, λιγότερο «πολίτες» αισθάνονται οι Γάλλοι σε ποσοστά που σε μία Περιφέρεια (Senart) φθάνουν μόλις στο 44%.
1.545 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΕΣΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΕ ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟ - ΑΓΡΙΝΙΟ
Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι και η αίσθηση τοπικής συνείδησης που δείχνουν να έχουν οι πολίτες των μεγάλων πόλεων, Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργος, αλλά και το γεγονός πως σε ποσοστό 62% δεν είναι ικανοποιημένοι από την πληροφόρηση που τους παρέχει ο Δήμος, ενώ τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο πόλης, είναι το κυκλοφοριακό και η ηχορρύπανση, ενώ σε επίπεδο διαβίωσης εμφανίζονται απογοητευμένοι από τα επίπεδα απασχόλησης και την οικονομική τους κατάσταση. Το 15% ζει με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας ενώ το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών στις τρεις μεγάλες πόλεις φθάνει στα 1.545 ευρώ τον μήνα.
Αρνητικά ωστόσο, είναι και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το επίπεδο πληροφόρησης των πολιτών από το Δημοτικό Συμβούλιο των Δήμων τους. Το 62% των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδος εκφράζει την άποψη που δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο. Αυτό το ποσοστό μάλιστα, είναι το μεγαλύτερο αρνητικό που καταγράφεται στην έρευνα, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η γαλλική Περιφέρεια του Val-Maubuée, όπου το 89% δηλώνει επαρκώς ενημερωμένο για το δημοτικό συμβούλιο.
Να σημειωθεί, πως η έρευνα έχει διανεμηθεί στους φορείς της περιοχής, προκειμένου να λειτουργήσει ως «εργαλείο» στην κατεύθυνση της πιο ενεργής συμμετοχής των πολιτών σε κοινές δράσεις. Μάλιστα, ως παραδείγματα αναφέρονται κάποια, όπως αυτό του Almere της Ολλανδίας, όπου μια φορά την εβδομάδα γίνεται δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέματα που έχουν κοινοποιηθεί στον τοπικό Τύπο και στα οποία μπορούν να μετέχουν πολίτες και κοινωνικοί φορείς για την διαμόρφωση της τελικής απόφασης. Σε μια άλλη περίπτωση, σε δημοτικό διαμέρισμα της Βιέννης, η οποία υποβαθμίστηκε καθώς μια περιφερειακή οδός που την διατρέχει συνδέθηκε με ευρύτερα δίκτυα μεταφορών, ανατέθηκε μελέτη σε κοινοπραξία, για την αναβάθμιση της συνοικίας με την κατασκευή θεάτρων, την ανάπλαση των προσόψεων των κτιρίων, την κατασκευή πεζοδρομίων, κλπ.
(αναδημοσίευση από το www.gowest.gr)

ΦΡΑΓΜΑ ΠΕΙΡΟΥ-ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ. ΕΥΛΟΓΙΑ Ή ΚΑΤΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ.

Ως γνωστόν ο Πείρος είναι το μεγαλύτερο σε όγκο νερού ποτάμι της δυτικής Αχαίας. Τα νερά του κυρίως προέρχονται από τις ορεινές περιοχές του Ερυμάνθου και της Χαλανδρίτσας. Ο Παραπείρος πηγάζει από την περιοχή της Τριταίας και στο ύψος της βιομηχανικής περιοχής ενώνεται με τον Πείρο. Η ιδέα του φράγματος ξεκίνησε στα χρόνια της Χούντας. Η πτώση του τότε καθεστώτος ματαίωσε την έναρξη των έργων. Σύμφωνα με την μακέτα του έργου ο ταμιευτήρας θα ξεκινούσε από το σημείο της σημερινής γέφυρας της Βιομηχανικής και θα εκτεινόταν μέχρι το Βασιλικό για τον Πείρο και μέχρι το Φαραί για τον Παραπείρο. Τα χρόνια πέρασαν , το έργο παραμελήθηκε και μπήκε στα ατελείωτα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των μελετών.
Σήμερα το έργο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς σε άλλη βέβαια περιοχή. Είναι μικρό φράγμα αν συγκριθεί με του Πηνειού αλλά και αυτών της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδας. Είμαστε θετικοί στην κατασκευή του έργου που ήταν όραμα δεκαετιών. Πρέπει όμως να είμαστε ενήμεροι για τις επιπτώσεις αυτού του έργου που όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι θετικές και αρνητικές.
Θα επηρεαστεί άμεσα η περιοχή του Δήμου μας όταν το έργο αρχίσει να λειτουργεί, κυρίως οι γεωτρήσεις του Συνδέσμου και των τοπικών διαμερισμάτων που βρίσκονται δίπλα στις όχθες του ποταμού. Τα αποτελέσματα της δέσμευσης των νερών του Πείρου θα επηρεάσουν και την άρδευση αλλά και θα δώσουν και το τελειωτικό χτύπημα στο ταλαιπωρημένο οικοσύστημα της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χλωρίδα και πανίδα του ποταμιού έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα τις τελευταίες δεκαετίες από την ανομβρία και την παράνομη αμμοληψία.
Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει ακούγοντας τις αόριστες υποσχέσεις των αρμοδίων για επάρκεια νερού από το φράγμα για ύδρευση και άρδευση. Ας μην ξεχνάμε ότι από χρόνια εμφανίζονται διεκδικητές των νερών υδροβόροι «μνηστήρες» όπως η Βιομηχανική Περιοχή, η Πάτρα, οι γειτονικοί στο φράγμα Δήμοι.
Η διεκδίκηση από τώρα ,από τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης του έργου (ΥΠΕΧΩΔΕ , περιφέρεια) ικανού ποσοστού νερού για τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής μας, είναι μονόδρομος. Άλλωστε αυτό που κάθε φορά που θα ζητάμε είναι κάτι που μας έχει αφαιρεθεί και μάλιστα με μεγάλο κόστος.

Θεοφάνης Σαγιάς

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΒΡΑΧΝΙ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, τέθηκε προς συζήτηση από τον κ. Νίκο Βασιλογιάννη, φίλο της ποδηλασίας. Ο κ. Βασιλογιάννης είχε την πρωτοβουλία να προτείνει την διεξαγωγή ποδηλατικού αγώνα τον Δεκαπενταύγουστο στο Βραχνί των Καλαβρύτων και η εφημερίδα μας υιοθετώντας την ιδέα, ανέλαβε την δημοσιοποίηση της και θα είναι αρωγός προκειμένου αυτή να γίνει πράξη. Η ιδέα είναι σε αρχικό στάδιο και δεν έχει ακόμα μορφοποιηθεί. Όλα είναι ανοιχτά προς συζήτηση, όπως για παράδειγμα η επιλογή της διαδρομής ή ο τρόπος συμμετοχής. Για τον λόγο αυτό καλούμε όσους ενδιαφέρονται με οποιοδήποτε τρόπο να συμβάλουν στο εγχείρημα αυτό, είτε φορείς του τόπου μας, είτε απλοί φίλοι της ποδηλασίας να επικοινωνήσουν με τον κ. Βασιλογιάννη στο τηλ. 6936604410 ή με την διεύθυνση του «ΔΗΜΟΤΗ». Ελπίζουμε στο επόμενο φύλλο να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες και να έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για έναν ωραίο ποδηλατικό αγώνα στο Βραχνί.

Χριστούγεννα,

Το μεγάλο γεγονός όλων των εποχών, η αρχή των εκκλησιαστικών εορτών των χριστιανών η «Μητρόπολις πασών των εορτών» όπως μαρτυρεί ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Ο Θεός κατέβητε μέχρι τον άνθρωπο, ώστε ο άνθρωπος να υψωθεί μέχρι το Θεό. Ο Θεός μετέχει τις δική μας ανθρώπινης φύσεως για να μετάσχει ο άνθρωπος της Θείας. Ο Θεός έγινε Υιός του ανθρώπου, για να γίνει ο άνθρωπος Υιός του Θεού.
Αδελφοί μου,
Μας αξιώνει η χάρις του Κυρίου μας για μια ακόμα φορά να εορτάσουμε την Ενανθρώπισή Του, να προσκυνήσουμε το μέγα και παράδοξο Μυστήριο της Σαρκώσεώς Του.
Σας ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας ο Σαρκωθείς Κύριός μας να σας χαρίζει πλούσια τα θεία δώρα Του, προ πάντων όμως την αγάπην, την ειρήνην και την ευδοκία Του.
Ευλογημένα και Άγια Χριστούγεννα
Μετ΄ ευχών
Οι ιερείς της ενορίας Βραχναιίκων

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Προς του ευσεβείς ενορίτες της ενορίας Αγίου Βασιλείου

Αγαπητοί μου,
Προ έξι περίπου ετών ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση του τρούλου του Νέου Ιερού Ναού, επιφανείας περίπου 475 τ.μ., συνολικού κόστους 204.000,00 ευρώ. Σήμερα, με την αγάπη σας, την καθημερινή υλική προσφορά σας και προ πάντων με την εμπιστοσύνη που περιβάλλετε τους Ιερείς σας, τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και τα Μέλη της Ερανικής Επιτροπής, έχει εξοφληθεί το ποσό των 160.000,00 ευρώ και υπολείπεται το ποσό των 44.000,00 ευρώ. Εξαιρέτως δε ευχαριστώ όσους αγόγγυστα συμβάλουν στον καθιερωμένο «δίσκο» της Κυριακής και εκ του υστερήματός τους βοηθούν τα μέγιστα για την αποπληρωμή του έργου της αγιογραφήσεως.

Μετ΄ ευχών και ευχαριστιών
Δια το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και
Την Ερανική Επιτροπή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ιερεύς Σωτήριος Μανωλόπουλος