Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

“Πολίτες”, αλλά με προβλήματα και μικρή επικοινωνία με τους Δήμους, οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας

Με ανεπτυγμένο το «ένστικτο» του πολίτη, αν και προβληματισμένοι για την ανεργία και την ανέχεια (το 15% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας), αλλά και από την πληροφόρηση που έχουν από τα δημοτικά τους συμβούλια, εμφανίζονται οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας.
Αυτά προκύπτουν από έρευνα που διενεργήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες, στα πλαίσια του προγράμματος «Knowledge Network», στο οποίο μετείχε και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Στόχος του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός δικτύου γνώσεων, ώστε φορείς και πολίτες να παρακινηθούν για συμμετοχή στις δράσεις και τα ζητήματα της καθημερινότητας, την αναγέννηση εγκαταλελειμμένων περιοχών, τη συνεργασία με τις δημόσιες υπηρεσίες, κλπ.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, διενεργήθηκε ειδική έρευνα, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η σχέση πολίτη – πολιτείας (δήμου) και η διάθεση των πολιτών για συμμετοχή στα κοινά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην έρευνα, παρουσιάζει το γεγονός πως οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδος δείχνουν να αισθάνονται «πολίτες» σε ποσοστό που συνολικά (πάντα – συχνά) αγγίζει το 90%! Μάλιστα, αυτό το ποσοστό το ξεπερνούν μόνο δύο ισπανικές Περιφέρειες που μετείχαν στην έρευνα, ενώ στον αντίποδα, λιγότερο «πολίτες» αισθάνονται οι Γάλλοι σε ποσοστά που σε μία Περιφέρεια (Senart) φθάνουν μόλις στο 44%.
1.545 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΕΣΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΕ ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟ - ΑΓΡΙΝΙΟ
Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι και η αίσθηση τοπικής συνείδησης που δείχνουν να έχουν οι πολίτες των μεγάλων πόλεων, Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργος, αλλά και το γεγονός πως σε ποσοστό 62% δεν είναι ικανοποιημένοι από την πληροφόρηση που τους παρέχει ο Δήμος, ενώ τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο πόλης, είναι το κυκλοφοριακό και η ηχορρύπανση, ενώ σε επίπεδο διαβίωσης εμφανίζονται απογοητευμένοι από τα επίπεδα απασχόλησης και την οικονομική τους κατάσταση. Το 15% ζει με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας ενώ το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών στις τρεις μεγάλες πόλεις φθάνει στα 1.545 ευρώ τον μήνα.
Αρνητικά ωστόσο, είναι και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το επίπεδο πληροφόρησης των πολιτών από το Δημοτικό Συμβούλιο των Δήμων τους. Το 62% των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδος εκφράζει την άποψη που δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο. Αυτό το ποσοστό μάλιστα, είναι το μεγαλύτερο αρνητικό που καταγράφεται στην έρευνα, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η γαλλική Περιφέρεια του Val-Maubuée, όπου το 89% δηλώνει επαρκώς ενημερωμένο για το δημοτικό συμβούλιο.
Να σημειωθεί, πως η έρευνα έχει διανεμηθεί στους φορείς της περιοχής, προκειμένου να λειτουργήσει ως «εργαλείο» στην κατεύθυνση της πιο ενεργής συμμετοχής των πολιτών σε κοινές δράσεις. Μάλιστα, ως παραδείγματα αναφέρονται κάποια, όπως αυτό του Almere της Ολλανδίας, όπου μια φορά την εβδομάδα γίνεται δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέματα που έχουν κοινοποιηθεί στον τοπικό Τύπο και στα οποία μπορούν να μετέχουν πολίτες και κοινωνικοί φορείς για την διαμόρφωση της τελικής απόφασης. Σε μια άλλη περίπτωση, σε δημοτικό διαμέρισμα της Βιέννης, η οποία υποβαθμίστηκε καθώς μια περιφερειακή οδός που την διατρέχει συνδέθηκε με ευρύτερα δίκτυα μεταφορών, ανατέθηκε μελέτη σε κοινοπραξία, για την αναβάθμιση της συνοικίας με την κατασκευή θεάτρων, την ανάπλαση των προσόψεων των κτιρίων, την κατασκευή πεζοδρομίων, κλπ.
(αναδημοσίευση από το www.gowest.gr)