Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Αγροτικός Συναιτερισμός Βραχναιίκων

Συζητήσαμε με το προεδρείο του Α.Σ.Β. σχετικά με το ελαιοτριβείο. Όπως μας ανέφεραν, γύρω στα 1936 επί προεδρίας Παναγιώτη Τσιλήρα ο Α.Σ.Β. χρεώθηκε με σκοπό την δημιουργία ελαιοτριβείου . Την εποχή εκείνη υπήρχαν στα Βραχναίικα 4 ελαιοτριβεία αλλά κατά γενική ομολογία τα φαινόμενα εκμετάλλευσης δεν έλλειπαν με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να πάρουν την πραγματική τους παραγωγή.
Στις μέρες μας η παραγωγή ελαιόλαδου έχει μειωθεί αισθητά κι αυτό οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Κάποιοι από τους λόγους είναι ότι τα τελευταία χρόνια μετά την χιονόπτωση και τις συνεχής ανομβρίες τα δένδρα δεν έχουν επανέλθει. Επίσης το γεγονός ότι πολλές φορές τα συνεργεία που εργάζονται πάνω στα δένδρα δεν έχουν την κατάλληλη πείρα έχει και αυτό συμβάλλει στην μείωση της παραγωγής.
Συγκεκριμένα η παραγωγή φέτος είχε ως εξής:657.304 κιλά ελιές εκ των οποίων τα 427.954 (65%) κιλά ήταν συνεταίρων ενώ τα 229.350 (35%) κιλά μεμονωμένων παραγωγών. Το λάδι που παράχθηκε ήταν 102.444 κιλά ( 15,6%) και ο πυρήνας 269.700 κιλά (41%). Αντίστοιχα πέρυσι στα 1.075.642 κιλά ελιές τα 740.984 κιλά (68.9%) ήταν συνεταίρων και τα 334.658 κιλά (31,15) μεμονωμένων παραγωγών.
Βλέποντας κάποιος τους αριθμούς καταλαβαίνει πως πέρα από την πτώση της παραγωγής παρατηρείτε και πτώση των συνεταίρων που βγάζουν το λάδι τους στο ελαιοτριβείο. Στην ερώτησή μας αυτή ο πρόεδρος του Α.Σ.Β. μας απάντησε πως αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι εξής.
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως σε άλλα ελαιοτριβεία η απόδοση των ελαιοκάρπων φτάνει και 5% παραπάνω. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον όπως μας είπαν καθώς δεν έχει διαπιστωθεί να υπάρχει κάποια διαρροή σε κάποιο στάδιο της επεξεργασίας. Εξάλλου και επιστημονικά δεν διαπιστώνεται διαρροή καθώς σε μετρήσεις που γίνονται στον πυρήνα τα αποτελέσματα είναι μέσα στα όρια που δίνει ο κατασκευαστής των μηχανημάτων. Μάλιστα ο πυρήνας του ελαιοτριβείου χαρακτηρίζεται από εμπόρους «φτωχός» σε περιεκτικότητα λαδιού. Δεν πρέπει να αγνοούμε και μεμονωμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων σκαρφίζονται τρίκ όπως την ρύθμιση των ζυγαριών υπέρ τους.
Ένας άλλος λόγος είναι η εμφάνιση ποσότητας μαργαρίνης στο λάδι που παράγεται. Οι άνθρωποι του Α.Σ.Β. παραδέχτηκαν ότι αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που έχει διαπιστωθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται μεγάλη ποσότητα σε κάποιες άλλες μικρότερη και άλλοτε καθόλου. Εξαρτάτε όπως μας είπαν από την τοποθεσία προέλευσης καθώς και από την ποικιλία της ελιάς. Όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί το πρόβλημα της μαργαρίνης εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στην ποικιλία της κορωναίικης ελιάς που υπάρχει στην περιοχή μας. Το αν τα δένδρα είναι διψασμένα είναι και αυτό από τους βασικούς λόγους εμφάνισής της. Οι άνθρωποι του Α.Σ.Β. κάνουν ενέργειες για την μείωση του φαινομένου σε συνεργασία με ειδικούς . Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουν σκοπό να υποβαθμίσουν την ποιότητα του λαδιού που παράγουν για εμπορικούς λόγους. Δεν σκοπεύουν σε καμία περίπτωση να ανεβάσουν την θερμοκρασία σε όλη την διαδικασία της επεξεργασίας προκειμένου να μειώσουν έτσι την μαργαρίνη, καθώς κάτι τέτοιο καταστρέφει την ποιότητα του λαδιού.
Ένας τελευταίος λόγος αλλά εξίσου σημαντικός που αναφέρθηκε είναι και το γεγονός της παραπληροφόρησης που παρατηρείτε συχνά πυκνά άλλοτε ηθελημένα και άλλοτε όχι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρασύρονται από «κουβέντες του καφενείου» και πέφτουν «θύματα» καλοθελητών.
Είναι πολύ σημαντικό και προς τιμήν του Α.Σ.Β. πως αναφέρθηκε ότι υπήρξαν ορισμένες φορές και ανθρώπινα λάθη κατά την όλη διαδικασία αλλά κάτι τέτοιο ποτέ δεν συνέβη με δόλο και πάντα στο βαθμό που αναλογεί σε μια τέτοια πιθανότητα.
Κλείνοντας την κουβέντα μας οι άνθρωποι του Α.Σ.Β. μας ενημέρωσαν πως είναι στις προθέσεις τους να διοργανώσουν μια ημερίδα με προσκεκλημένους ανθρώπους ειδικούς που ασχολούνται με το αντικείμενο, καθώς και γιατρούς. Εκεί θα μπορέσουμε όλοι μας να συζητήσουμε απορίες γύρω από το ελαιόλαδο και την παραγωγή του.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βραχναιίκων θέλει με κάθε τρόπο να διαφυλάξει αυτή την σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τους συνεταίρους αλλά και τους μεμονωμένους ελαιοπαραγωγούς όλα αυτά τα χρόνια και πιστεύει ότι με την σωστή ενημέρωση αυτή η σχέση θα διασφαλιστεί.