Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ


Το έχουμε ξαναγράψει σε αυτή την εφημερίδα και τώρα αξίζει να το πούμε για άλλη μία φορά. Ο σεισμός δεν κάνει διακρίσεις. Έτσι και ο καλοκαιρινός σεισμός που συγκλόνισε τον νομό μας δεν σεβάστηκε ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια του Δήμου μας, το Μαραγκοπούλειο Δημοτικό Σχολείο. Ένα κτίριο μέσα στο οποίο πολλές και διαφορετικές γενιές συμπολιτών μας έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα, έκαναν τις πρώτες τους φιλίες, πολλές από τις οποίες διατηρήθηκαν μέσα στον χρόνο και άρχισαν να μαθαίνουν κανόνες κοινωνικής συμβίωσης από τους δασκάλους τους.
Το κτίριο αυτό κρίθηκε κατεδαφιστέο και ακατάλληλο για διδασκαλία. Σε λίγο καιρό αναμένεται να γκρεμιστεί. Θα βρίσκεται όμως πάντα ζωντανό στις καρδιές και στις αναμνήσεις όλων όσων πέρασαν μέσα σε αυτό ένα κομμάτι της ζωής τους, μικρό ή πιο μεγάλο.
Η ζωή όμως, όπως λένε, συνεχίζεται. Οι νέοι μαθητές, που θα πάνε για πρώτη χρονιά στο Δημοτικό και όσοι ήδη φοιτούσαν σε αυτό χρειάζονταν μία νέα στέγη για να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Ο χώρος υπήρχε, το Δημοτικό Parking, στην παραλία Βραχναιίκων, πίσω από την νέα Παιδική Χαρά. Έπρεπε όμως να γίνει χώρος όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν μαθητές Δημοτικού, οι οποίοι διακρίνονται από ιδιαίτερη ενεργητικότητα και όρεξη για παιχνίδι. Και όλα αυτά σε ελάχιστο χρόνο. Πραγματικά το αποτέλεσμα που βλέπουμε είναι εντυπωσιακό και είναι άξιοι συγχαρητηρίων όσοι συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια. Δείχνει πως όταν υπάρχει θέληση για την βελτίωση και την επίλυση των προβλημάτων του συνόλου όλα τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως είναι μια πολύ καλή λύση για να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα της στέγασης αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να την θεωρήσουμε και μόνιμη. Τα προκατασκευασμένα κτίρια που τοποθετήθηκαν και θα χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας θα δοκιμαστούν τόσο στο κρύο του χειμώνα, όσο και στην καλοκαιρινή ζέστη και μαζί με αυτά θα κριθούν και οι αντοχές διδασκόντων και διδασκομένων. Πρέπει με την ίδια ταχύτητα που δημιουργήθηκε αυτό το προσωρινό Δημοτικό Σχολείο να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει ένα νέο, κανονικό, σύγχρονο και λειτουργικό σχολείο. Εμείς ως ΔΗΜΟΤΗΣ θα παρακολουθούμε και θα επισημαίνουμε ,αν υπάρχουν, τυχόν προβλήματα και φυσικά θα παρακολουθούμε και την πρόοδο των εργασιών για το νέο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου μας.

Το τείχος του Βερολίνου έπεσε!

Και για να μην σας μπερδεύω με αινίγματα λέγοντας το «τείχος» της Δυτικής πλευράς της Πάτρας εννοώ την σιδηροδρομική γραμμή που διχάζει και μαραζώνει όλη την Βόρεια πλευρά της Πελοποννήσου.
Πάλι μπερδεμένα τα πράγματα! Σας λέω από τη μια για τη Δυτική πλευρά και τώρα σας λέω για όλη τη Βόρεια πλευρά…
Γρίφος? ΟΧΙ
Ξεκινάω με λίγη ιστορία (για να θυμηθούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι).
Η πρώτη εταιρεία σιδηροδρόμων που ιδρύθηκε είναι η:
Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ) – 1870
Η πρώτη εταιρεία που σκοπό είχε να συνδέσει σιδηροδρομικά την Ελλάδα με τις άλλες χώρες. Πρόβλεψη της γραμμής Αθήνα – Λαμία (τότε σύνορα της Ελλάδας). Διάφορα προβλήματα με τους εργολάβους την έκαναν την τελευταία εταιρεία που λειτούργησε… (1904)
Η άνθηση του σιδηροδρόμου έγινε επί πρωθυπουργίας Χ. Τρικούπη και οι πιο κάτω εταιρείες ιδρύθηκαν γύρω στα 1880 και λειτούργησαν σχεδόν άμεσα:
Σιδηρόδρομοι Πειραιώς – Αθηνών - Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ) - 1880
Σιδηρόδρομος Πύργου – Κατάκωλου (ΣΠΚ) - 1881
Σιδηρόδρομος Θεσσαλίας (ΣΘ) - 1881
Σιδηρόδρομοι Αττικής (ΣΑ) - 1882
Σιδηρόδρομοι Βορειοδυτικής Ελλάδος (ΣΒΔΕ) - 1888
Ο Πρωθυπουργός Χ. Τρικούπης ήθελε να καλυφθεί ει δυνατόν όλη η Ελλάδα με σιδηροδρομικό δίκτυο και αυτό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γι' αυτό σε αντίθεση με την πρόταση της αντιπολίτευσης - Α. Κουμουνδούρος, αποφασίζει για μείωση του χρόνου και του κόστους κατασκευής να χρησιμοποιηθεί ο «μετρικός» τύπος γραμμών με πλάτος 1 μέτρο και μόνο ο ΣΕΚ επειδή θα συνδεόταν και με το «εξωτερικό» με τον φαρδύτερο «διεθνή» τύπο 1,44 μέτρα. Αποτέλεσμα τα τραίνα (συρμοί) όλων των άλλων εταιρειών να μην μπορούν να κινηθούν στις τροχιές του ΣΕΚ.
Ο σιδηρόδρομος ήταν το μέσο ανάπτυξης της χώρας κι έτσι σχεδιάζεται να περνάει μέσα απ' όλες τις πόλεις και χωριά. Πρακτικά ήταν το μόνο μαζικό μέσο μεταφοράς – Τα αυτοκίνητα δεν υπήρχαν ούτε καν ακόμα στα σχέδια…(1)
Τα χρόνια πέρασαν, πολλές εταιρείες «χρεοκόπησαν», πολλά δρομολόγια σταμάτησαν (ΣΒΔΕ, ΣΑ, ΣΘ, ΣΠΚ) και ο ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος) ενοποιεί τις δύο τελευταίες εταιρείες ΣΠΑΠ και ΣΕΚ και παίρνει «προίκα» το πρόβλημα των γραμμών.
Οι απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση του κοινού αλλάζουν και επιτέλους καταλαβαίνουμε κι εμείς οι Έλληνες ότι το τραίνο είναι το πιο αξιόπιστο , το πιο οικολογικό και το πιο φτηνό μέσο μαζικής μεταφοράς μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων. Για τις μικρές αποστάσεις και κύρια μέσα στους αστικούς ιστούς είναι το τραμ και το μετρό – Δεν λέω πάλι τίποτα για τα τραμ που κάποιοι σοφοί ηγέτες μας τα ξήλωναν όπου τα βρίσκανε! Μην νομίζετε ότι κι ο Δήμος Πατρέων υστέρησε! Στα αζήτητα είχε στείλει το τραμ που πήγαινε στην «Άνω πόλη»!
Έτσι ο ΟΣΕ αποφάσισε τον ανασχεδιασμό του δικτύου του. Αυτό συνοδεύεται με αντικατάσταση όλων των γραμμών με το διεθνές πρότυπο και με τον αναγκαίο ανασχεδιασμό των διαδρόμων – «έξω» από οικιστικούς ιστούς – κύρια για να μπορούν οι συρμοί να μπορούν να αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες χωρίς να ενοχλούνται και να ενοχλούν.
Πάμε τώρα στα δικά μας. Τι αποφασίστηκε για μας?
Αθήνα – Πάτρα: «Intercity» (Για τα ελληνικά αυτό που λέγαμε παλιά «ταχεία» - στάσεις μόνο σε μεγάλες πόλεις) και «Προαστιακός» (Κάτι σαν αυτό που οι παλιοί λέγανε «γαλατάς» - με αρκετές στάσεις).
Στην αρχή το «Intercity» θα φτάνε στο Πύργο με πιθανή επέκταση Καλαμάτα και ο «Προαστιακός» μέχρι Ολυμπία.
Δυστυχώς όμως έχουμε τις εκπτώσεις! Έτσι μας έμεινε το «Intercity» μέχρι την Πάτρα και ο «Προαστιακός» πάλι μέχρι την Πάτρα…
Οι υπόλοιποι μένουμε με τις παλιές γραμμές και τον σχεδιασμό της διαδρομής που υπάρχει.
Εδώ σπάει η Βόρεια πλευρά σε Ανατολικούς και Δυτικούς της Πάτρας!
Οι Ανατολικοί χωρίς γραμμές μέσα στα χωριά και τις πόλεις, οι Δυτικοί με το «Θεριό» μέσα στα σπίτια τους να θερίζει ζωές! Η Πάτρα μάλιστα κέρδισε την υπογειοποίηση της διαδρομής μέχρι τον κεντρικό σταθμό / λιμάνι για να μην είναι πια διχασμένη!
Το πρόβλημα το έχουν τώρα ο Δήμος Παραλίας και ο Δήμος Βραχναιίκων. Όλα τα παραλιακά τους δημοτικά διαμερίσματα διχοτομούνται! Παραλία – Τσαούση – Ρογίτικα – Μονοδέντρι – Βραχναίικα – Τσουκαλαίικα – Καμίνια…
Εκτός από την όχληση (θόρυβος), εκτός από τον κίνδυνο με όλες αυτές τις «φυλασσόμενες» και αφύλακτες διαβάσεις, κανένας δρόμος που ξεκινάει από την θάλασσα δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς διακοπή προς τα Νότια (ενδοχώρα)… Και οι δύο Δήμοι έχουν γεμίσει από αδιέξοδους δρόμους!
Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη!
Τι κάνουμε τώρα?
Το μόνο που μπορούμε «ΑΓΩΝΑΣ»!
Εδώ δεν είναι μόνο οι Δημοτικοί Άρχοντες που πρέπει να τρέξουν – ίσως αυτοί να είναι οι «μπροστάρηδες», εδώ πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι μας!
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ.
ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ!
Αν παρατηρήσετε τα τραίνα που περνούν από και προς Πύργο θα δείτε ότι είναι σχεδόν άδεια, άρα μπορούμε ακόμα να απαιτήσουμε μέχρι να γίνει ο ανασχεδιασμός και η κατασκευή των νέων τροχιών, το δρομολόγιο αυτό να γίνεται με τα λεωφορεία του ΟΣΕ!
Το γεγονός, επίσης, ότι δρομολογήθηκε η κατασκευή της «Ολυμπίας Οδού» (Αθήνα – Πάτρα – Πύργος – Τσάκωνα) μας δίνει την ευκαιρία να απαιτήσουμε την χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, παράλληλα με τον νέο αυτοκινητόδρομο. Συγκέντρωση της όχλησης σε ένα σημείο, αν θέλετε να το πούμε μια ψυχή που θα βγει ας βγει μια φορά…
Στον αγώνα αυτό μπορούμε επίσης να προβάλουμε και μια θετική πρόταση!
Πιο πάνω ανέφερα το τραμ. Δεν ήταν τυχαίο!
Οι παλιές γραμμές – με τις απαραίτητες βελτιώσεις – μπορούν να γίνουν διπλές και να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση και λειτουργία τραμ που μπορεί να ξεκινάει από την Κάτω Αχαϊά και να φτάνει στη Πάτρα. Τον Ιούνιο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ότι το αεροδρόμιο του Αράξου χαρακτηρίστηκε «Διεθνές» που σημαίνει ότι μπορεί να δεχτεί και πτήσεις εκτός Charter, άρα το τραμ μπορεί να φτάσει κι εκεί δίνοντας καθαρή σύνδεση με το Εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Τα τραμ είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν μέσα σε οικιστικούς ιστούς, μαζί με πεζούς και άλλα οχήματα!
Το τραμ θα αντικαταστήσει τα αναξιόπιστα και ρυπογόνα λεωφορεία!
Το τραμ μπορεί να έχει ισόπεδες διαβάσεις κι έτσι να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι!
Το τραμ είναι φιλικό στον άνθρωπο – έχει το χαμηλότερο ποσοστό ατυχημάτων!
Δημοτικοί Άρχοντες δεν είναι εύκολος αυτός ο αγώνας αλλά αξίζει να τον δώσουμε για τα παιδιά μας.
Επί τέλους να πάψουν χαροκαμένοι να ανάβουν εικονοστάσια στις διασταυρώσεις του τραίνου.
Επί τέλους να αναπνεύσουν οικιστικά τα χωριά μας.
Θέλω να πιστεύω ότι θα μας βρείτε όλους παρόντες σ' αυτόν τον αγώνα!


(1) Για ιστορικούς λόγους… Οι παλιές Εθνικές Οδοί φτιάχτηκαν πολύ αργότερα και σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι λίγο ή πολύ ακολουθούν τις γραμμές του τραίνου – αντικατάσταση του μαζικού μέσου μεταφοράς. Επίσης θα έχετε παρατηρήσει ότι οι γραμμές και ο δρόμος διασταυρώνονται. Εκείνο όμως που μπορεί να μην ξέρετε είναι γιατί αυτές οι διασταυρώσεις είναι σχεδόν πάντοτε κάθετες!
Για να μπορεί ο φύλακας – που ήταν μόνιμος και μάλιστα ζούσε στο φυλάκιο με την οικογένειά του να ελέγχει άνετα και τις 4 διευθύνσεις και οι οδηγοί των αυτοκινήτων να μπορούν να ελέγχουν πάλι άνετα τις 2 διευθύνσεις για να φυλάγονται από το «θεριό».

Αντώνης Νικολόπουλος

«Καφενείο η Ελλάς»

Το σχολείο της χαμένης μου νιότης…
Καλημέρα σχολείο – Καλημέρα θλίψη.
Άνοιξαν τα σχολεία, για κάποιους ένα ευχάριστο γεγονός ενώ για τους περισσότερους θλιβερό. Σε μια χώρα, την Φιλανδία, που εδώ και δέκα χρόνια οι μαθητές της βγαίνουν πρώτοι σε όλες τις αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ ( οι δικοί μας τελευταίοι) γιορτάζουν τις μέρες αυτές.
Γιορτάζουν γιατί μετά από δύο μήνες διακοπών βρέθηκαν ξανά με τους συμμαθητές και δασκάλους φίλους τους στην μικρή κοινότητα του σχολείου τους. Στην Φιλανδία, στα πολυθέσια και ολοήμερα σχολεία, θα βρείς παιδιά από 8 μηνών μέχρι 16 ετών. Όταν εργάζονται και οι δύο γονείς μπορούν να αφήσουν το 8 μηνών και άνω παιδί τους στο σχολείο μαζί με τα μεγαλύτερα αδελφάκια του. Στην μικρή κοινότητα του σχολείου θα βρείς παιδιά με ειδικές ανάγκες αφού σκοπίμως δεν υπάρχουν εκεί ιδρύματα- σχολεία. Θα βρείς βρέφη να μαθαίνουν από μικρά να συνυπάρχουν με μεγάλους και ανάπηρους, στην κοινωνία των μεγάλων, καλλιεργώντας το αίσθημα της ευθύνης και της αλληλεγγύης των μεγάλων παιδιών προς τα μικρότερα και προς τα διαφορετικά.
Στην Φιλανδία, την Ιαπωνία, την Κορέα, τον Καναδά και αλλού γιορτάζουν γιατί θα βρεθούν πάλι σε σχολεία με σύγχρονα εργαστήρια και αμφιθέατρα, με κλειστά γυμναστήρια και με πισίνες, με ειδικές αίθουσες χαλάρωσης και σάουνας, με εστιατόρια με δωρεάν φαγητό και το σημαντικότερο γιατί θα μάθουν και θα δημιουργήσουν γνώση με τους δασκάλους φίλους τους, παίζοντας, συζητώντας και μελετώντας διάφορα βιβλία και όχι ένα υποχρεωτικό σε κάθε μάθημα όπως στην Ελλάδα ( οι δάσκαλοί μας ακόμα και να θέλουν να πάρουν πρωτοβουλίες δημιουργικής μάθησης δεν μπορούν, είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν με συγκεκριμένα βιβλία , με ένα στόχο: «να βγεί η ύλη» αποστηθισμένη βέβαια)
Τα παιδιά στην Φιλανδία στις πρώτες εξετάσεις κάνουν συχνά τεστ, όχι όμως να τα βαθμολογήσουν ( να τιμωρηθούν όπως τα ελληνόπουλα) αλλά για να διαπιστωθούν οι αδυναμίες τους ώστε να τους παρασχεθεί ειδική ενισχυτική διδασκαλία. Η φιλοσοφία τους είναι « η βαθμολογία αποθαρρύνει και ωθεί περισσότερο στην άρνηση μάθησης τον κακό μαθητή, ενώ επιβραβεύει τον καλό μαθητή». Τα παιδιά στην Φιλανδία μπορούν ήδη από τις πρώτες τάξεις να επιλέξουν το ημερήσιο πρόγραμμα τους. Ένα παιδί της Δευτέρας δημοτικού μπορεί μια μέρα να πάει σε κάποιο μάθημα της τρίτης ή και της πρώτης αν νομίζει ότι αυτό χρειάζεται περισσότερο. Τα παιδιά σε αυτές τις χώρες όταν έχουν τεστ στα Μαθηματικά- Φυσική- Χημεία ακόμα και στην Γλώσσα, τους επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία. Οι παιδαγωγοί τους δεν έχουν κανένα λόγο να απαιτήσουν από τα παιδιά να μάθουν απέξω πράγματα που μετά από λίγο καιρό δεν θα θυμούνται. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μάθουν τα παιδιά τους να σκέφτονται λογικά, με κριτική αναλυτική σκέψη, κατανοώντας περίπλοκα νοήματα και συσχετισμούς. Τους ενδιαφέρει να αγαπήσουν τα παιδιά τους τη μάθηση και το βιβλίο για να συνεχίσουν να μαθαίνουν μόνα τους. Με το ζόρι δεν μαθαίνει κανείς. Με το ζόρι μπορείς μόνο να αποστηθίσεις ξένη γλώσσα για λίγο μόνο καιρό.
Όταν το απόγευμα μετά την ενισχυτική διδασκαλία οι Φιλανδοί μαθητές πάνε στο σπίτι, αφήνουν την τσάντα με τα βιβλία στο σχολείο. Όλη η υπόλοιπη μέρα τους ανήκει. Χαίρονται την παιδικότητά τους. Τεστ για το σπίτι απαγορεύεται. Η λέξη φροντιστήριο δεν υπάρχει. Είναι πρώτα στη Ευρώπη σε ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων και τελευταία στην τηλεθέαση. Τα Ελληνόπουλα τρέχουν από φροντιστήριο σε φροντιστήριο , το μόνο που τους μένει μετά είναι να καθίσουν εξαντλημένα μπροστά στην τηλεόραση μέχρι να τους πάρει ο ύπνος. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν βλέπεις παιδιά με τσάντες να κυκλοφορούν μέχρι το βράδυ τρέχοντας σαν τον Βέγγο να προλάβουν το επόμενο μάθημα αποστήθισης, προς μεγάλη ικανοποίηση των φροντιστηρίων.
Είναι δυνατόν αυτά τα τραύματα της χαμένης παιδικότητας να μην έχουν βαθιές και μακροχρόνιες ψυχικές συνέπειες; Τα περισσότερα Ελληνόπουλα πάνε άκεφα σε άθλια δημοτικά σχολεία που μοιάζουν με γκαράζ αυτοκινήτων, θα συναντήσουν δασκάλους στην πλειονότητα τους σκυθρωπούς και χωρίς όρεξη, που από τότε που τελείωσαν τις σπουδές τους δεν έχουν ανοίξει βιβλίο. Θα συναντήσουν δασκάλους για τους οποίους η λέξη εξατομικευμένη προσέγγιση μαθητή με ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχει μόνο στα λεξικά. Θα πρέπει να αποστηθίσουν κακογραμμένα βιβλία πάνω στα οποία θα εξετασθούν. Όποιος έχει την καλύτερη μνήμη ή της καλύτερες τεχνικές αποστήθισης θα επιβραβευτεί. Οι κακοί μαθητές θα τιμωρηθούν και θα σπρωχθούν στην μαθησιακή άρνηση.
Ο υπουργός Παιδείας της Φιλανδίας λέει ότι « είμαστε μια μικρή χώρα και δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε ούτε έναν μαθητή»
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά στον σημαντικότερο τομέα μιας χώρας όπως η παιδεία από την οποία εξαρτώνται όλα τα άλλα; Γιατί βασανίζουμε δίχως λόγο ότι πολυτιμότερο έχουμε, τα παιδιά μας; Γιατί ενώ πληρώνουμε τα περισσότερα λεφτά στον κόσμο για την παιδεία ( στην παραπαιδεία των φροντιστηρίων) , έχουμε μια τόσο άθλια δημόσια παιδεία;
Κυβερνώντες και εξουσιάζοντες που στέλνουν τα παιδιά τους σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν λεφτά στην δημόσια παιδεία όπως δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν λεφτά για την δημόσια υγεία αφού αν χρειαστεί οι ίδιοι και τα παιδιά τους θα πάνε στο Memorial.

Ένας Βραχνιώτης

ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΑ

Μια πόλη χτισμένη στην πιο γλυκιά αγκαλιά του Πατραϊκού κόλπου. Αμφιθεατρικά. Από την μία μεριά το βουνό να συναντά πρώτα την ανατολή και ακούραστα να βλέπει όλη μέρα την θάλασσα να χαϊδεύει το κορμί της ξηράς μέχρι να έρθει το σούρουπο όπου ο ήλιος θα βασιλέψει στο απέραντο γαλάζιο.
Όμως εδώ μήπως πρέπει να σταθούμε όλοι σαν πολίτες να πάρουμε όλη την ομορφιά, να την συντηρήσουμε και να την κάνουμε καλύτερη. Ας φέρουμε όλοι στην σκέψη μας την πιο γλυκιά μορφή που υπάρχει και ας την δούμε με μάτια διαφορετικά, άπλυτη, κουρελιασμένη. Τότε τι εντύπωση θα μας δώσει;
Σκεφτήκαμε ποτέ όλοι μας μήπως κάπως έτσι βλέπουν και οι επισκέπτες την πόλη μας;
Αφορμή για το παραπάνω παίρνω από κάποια δημοσιεύματα που έκαναν την εμφάνιση τους στον τοπικό Τύπο.
Μήπως πρέπει όλοι μας να σταματήσουμε να βλέπουμε μόνο το δικό μας συμφέρον, είτε ατομικό ,είτε οικονομικό;
Το περιβάλλον δεν αντέχει άλλο, ας βοηθήσουμε όλοι, όχι για μένα, αλλά για τις επόμενες γενιές.
Ας σταματήσουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα όταν βλέπουμε τα λύματα να πέφτουν εκεί που αύριο θα κάνουν μπάνιο τα παιδιά μας.
Μήπως πρέπει να ξυπνήσουν οι υπεύθυνοι (ανεύθυνοι)!
Είναι δυνατόν η παραλία να θυμίζει έναν απέραντο σκουπιδότοπο; Δεν μπορούμε να μαζέψουμε από την παραλία τα φύκια. Είναι δυνατόν να είναι το PARKING άδειο και στους δρόμους να μην μπορείς να περάσεις από τα αυτοκίνητα! Μήπως κάποιοι ξεχνούν να ενημερώσουν τους επισκέπτες; Είναι δυνατόν τα παραλιακά καταστήματα να χύνουν κάθε πρωί και κάθε απόγευμα τόσα κυβικά νερού δροσίζοντας την ηλιοκαμένη άσφαλτο και από την άλλη μεριά ο Δήμος να στέλνει ραβασάκι «ΜΗΝ ΦΥΤΕΥΕΤΑΙ ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΦΥΤΑ»
Είναι δυνατόν το 2008 να μην υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης, έστω στην παραλιακή οδό, και να καταλήγουν στην χωματερή μπουκάλια κρασιού, δοχεία λαδιού, χάρτινα τραπεζομάντηλα και άλλα.
Ίσως όλα αυτά και άλλα πολλά όλοι να τα βλέπουμε. Καιρός είναι όλα σιγά σιγά να αλλάξουν.
Σαν δημότης θα πρότεινα μέσω της εφημερίδας που σήμερα κρατάς στα χέρια σου να κάνεις και ΕΣΥ κάτι. Ξεκίνα πρώτος να κάνουμε μια ομάδα όπου κατά τακτά χρονικά διαστήματα να ξεκινήσουμε από το πιο απλό: τον καθαρισμό της παραλίας. Περιμένω να γίνουμε στην αρχή πολλοί, στο τέλος όλοι.

* Αναγνώστης του Δημότη

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ


Δύο πυροσβεστικά οχήματα παραχώρησε στο Δήμο Βραχναιίκων το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (Ε.Σ.Ε.Π.Α.).
Η παραλαβή τους έγινε τη Δευτέρα 18 Αυγούστου από τους εθελοντές πυροσβέστες του Δήμου Βραχναιίκων που βρέθηκαν στα Ριζώματα Ημαθίας, όπου και είναι το κέντρο εκπαίδευσης του Ε.Σ.Ε.Π.Α.
Οι εθελοντές πυροσβέστες του Δήμου Βραχναιίκων και οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, έγιναν δεκτοί από τον υπαρχηγό του Εθελοντικού σώματος ελλήνων πυροσβεστών αναδασωτών κ. Νικ. Φτιάκα, ξεναγήθηκαν στο χώρο του κέντρου και ενημερώθηκαν για την εκπαίδευσή τους, που θα αρχίσει μέσα στις επόμενες μέρες. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη θα γίνει στο Δήμο Βραχναιίκων και η δεύτερη στο κέντρο εκπαίδευσης του Ε.Σ.Ε.Π.Α. στα Ριζώματα.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο πυροσβεστικά οχήματα και οι εκπαιδευμένοι εθελοντές πυροσβέστες, θα δημιουργήσουν τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό του Δήμου Βραχναιίκων, με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Θεριανού.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πραγματοποιήθηκε στο Σταυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο στα Βραχναίικα, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008, η κεντρική εκδήλωση των παιδικών τμημάτων ζωγραφικής, παραδοσιακών χορών και χορωδίας της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης (Δ.Ε.Π.Α.Β.)
Όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Σταυροπουλείου, για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις δημιουργίες των μαθητών που χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και βάζοντας φαντασία και χρώμα, ετοίμασαν υπέροχες ζωγραφιές αλλά και ιδιαίτερες κατασκευές, με άποψη.
Καλές εντυπώσεις άφησαν και τα 60 περίπου παιδιά που συμμετείχαν στα 5 παιδικά χορευτικά τμήματα της Δ.Ε.Π.Α.Β. και τα οποία παρουσίασαν χορούς από τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, την Ήπειρο, τη Μ. Ασία, τα Επτάνησα και τα νησιά του Αιγαίου.
Στην εκδήλωση ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια από την παιδική χορωδία της Δ.Ε.Π.Α.Β. την οποία συνόδευαν οι μουσικοί: Βασίλης Δημακόπουλος (πιάνο), Μιχάλης Κόρακας (τουμπερλέκι) και Γιάννης Τσεντούρος (κιθάρα).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Με αφορμή την προσφορά του ποσού των 827,40 € στο Γενικό Λύκειο Βραχναιίκων, από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Θ. Αθανασόπουλο, που αντιστοιχεί στο ποσό της αποζημίωσης λόγω της παρουσίας του στα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Βραχναιίκων, κατά το έτος 2007, η παράταξη των Αδεσμεύτων Πολιτών έλαβε ευχαριστήριο κείμενο από τον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Βραχναιίκων με ημερομηνία αποστολής την 19/9/2008 και αριθμό Πρωτοκόλλου 463. Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο:


Αξιότιμοι κύριοι,
Αισθανόμαστε βαθύτατη την υποχρέωση να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την μεγάλη σας προσφορά προς το Σχολείο μας.
Η κίνηση σας αυτή φανερώνει ότι σας διακρίνει ευαισθησία για τις συνθήκες μόρφωσης και αγωγής των παιδιών μας, τα οποία καλούνται να προετοιμασθούν για τη ζωή τους με πολλά εφόδια, καθώς οι απαιτήσεις σήμερα είναι πολλές και οι προοπτικές δυσοίωνες.
Όταν όμως άνθρωποι, όπως εσείς, σκέπτεστε, νιώθετε και βοηθάτε τα παιδιά μας, και το βαρύ έργο των εκπαιδευτικών ανακουφίζετε και τους κινδύνους των παιδιών μειώνετε.
Εκ μέρους όλου του Συλλόγου σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε να είσθε πάντοτε παράδειγμα ανθρώπων που με τη δημόσια δράση της εργάζονται για το καλό του κοινωνικού συνόλου και ειδικά για την ευάλωτη ακόμη νέα γενιά

Με τιμή
ο Διευθυντής
ΗΛΙΑΣ Γ. ΣΚΟΝΔΡΑΣ

ΤΟ SITE ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Εξαιρετικά καλαίσθητο, με πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για το Δήμο μας. WWW.VRAXNEIKA.GOV.GR
Ημερίδα με θέμα «Διαδικτυακή Πύλη Δήμου Βραχναιίκων» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008 στο Σταυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο από τις 11:00-13:00.
Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε ενημέρωση για τις υπηρεσίες που προσφέρονται από την Διαδικτυακή Πύλη του Δήμου Βραχναιίκων (www.vraxneika.gov.gr) και επίδειξη λειτουργίας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «Δημοτικές Διαδικτυακές Πύλες Δυτικής και Νότιας Ελλάδας-Υπόεργο 4». Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, σε ποσοστό 80% από το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ και 20% από Εθνικούς Πόρους.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 7ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2008

Στα Βραχναίικα την 7η Ιουλίου 2008 συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:
1. Αποφασίστηκε ομόφωνα η εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στην έδρα του Δήμου από την ΚΤΑΔΑ ΑΕ έναντι του ποσού των 5.355€ με το ΦΠΑ.
2. Αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της άδειας λειτουργίας καταστήματος προσφορών προιόντων Διαδικτύου στον Αγγελή Γεώργιο του Ελευθερίου.
3. Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 14 έναντι ενός λευκού η απόρριψη των αιτήσεων του κ. Παράσχη Νικόλαου του Γερασίμου, για την παραχώρηση χώρων στα Τσουκαλαίικα ή τα Βραχναίικα, για την τοποθέτηση περιπτέρου λόγω αναπηρίας
4. Αποφασίστηκε ομόφωνα η αποδοχή της αίτησης του κ .Γαντίδη Λάζαρου για παράταση άδειας χρήσης μουσικών οργάνων στο κατάστημα του μέχρι τις 03.00 πρωινής ώρας.
5. Αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση δαπανών των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου συνολικού ποσού 1841€. Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία με ψήφους 12 έναντι 3 την έγκριση του ποσού 1272,68€ για την παράθεση δεξίωσης σε αποστολή Ευρωπαικών κρατών και Υπουργείου Τουρισμού.
6. Αποφασίστηκε ομόφωνα ο καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης του έργου «Αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Βραχναιίκων-Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα και περίφραξης στο Δημοτικό γήπεδο Βραχναιίκων» με ανοικτή δημοπρασία τους όρους της οποίας θα καθορίσει η Δημαρχιακή Επιτροπή.
7. Αποφασίστηκε ομόφωνα η αποδοχή του Πρακτικού ΙΙΙ της Επιτροπής Διαγωνισμών και την ανάθεση εκπόνησης μελέτης με τίτλο: «Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ)/ Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης(Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) Περιοχής Διοικητικών ορίων Δήμου Βραχναιίκων»
8. Αποφασίστηκε ομόφωνα η αποδοχή της σύνταξης μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΩΝ-ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΩΝ» από πιστώσεις του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ με το ποσό των 72.000€
9. Αποφασίστηκε ομόφωνα η τροποποίηση του προυπολογισμού του Δήμου του έτους 2008
10. Αποφασίστηκε ομόφωνα η αποδοχή του μεταβιβαστικού συμβολαίου που αναφέρεται στο τμήμα που έχει κηρυχθεί υπο αναγκαστική απαλλοτρίωση, πλάτους 5 μ. και μήκους 191 μ. περίπου, που βρίσκεται εν μέρει εντός και εν μέρει εκτός του οικισμού Βραχναιίκων ιδιοκτησίας Σπύρου, Βασιλικής, Άννας, Εύης και Αγγελικής Μπιλάλη, αφού οι αιτούντες θα παραιτηθούν των δικαιωμάτων αποζημίωσης κατά του Δήμου.
11. Αποφασίστηκε ομόφωνα η σύνταξη των παρακάτω τεχνικών μελετών: Τοπογραφική αποτύπωση έργου «Αρδευτικό δίκτυο Δήμου Βραχναιίκων», Υδραυλική μελέτη του έργου «Αρδευτικό δίκτυο Δήμου Βραχναιίκων», Προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αιτιολογία και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων(σε περίπτωση που απαιτηθεί) του έργου «Αρδευτικό δίκτυο Δήμου Βραχναιίκων», Τοπογραφική αποτύπωση του έργου «Αγροτική οδοποιία Δήμου Βραχναιίκων», Προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αιτιολογία του έργου «Αγροτική οδοποιία του Δήμου Βραχναιίκων».
12. Αποφασίστηκε ομόφωνα η συνεργασία με το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών-Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ) για την ίδρυση και δημιουργία εθελοντικού Σταθμού του ΕΣΕΠΑ στο Δήμο Βραχναιίκων, στα πλαίσια της ΔΕΚΥΒ.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ, ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΒΡΑΧΝΕΪΚΑ

Π ρ ό σ κ λ η ση

Αγαπητοί γονείς,

Στα πλαίσια της ποιμαντικής διακονίας της ενορίας μας, απευθύνουμε πρόσκληση αγάπης και συμπαραστάσεως και σας καλούμε σε τακτές συνάξεις όπου θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων κάτωθι του Νέου Ιερού Ναού. Σκοπός μας, δεν είναι να «φορτώσουμε» το είδη βεβαρημμένο πρόγραμμά σας με συνάξεις άνευ ουσίας, αλλά μέσα από αυτές τις συνάξεις να επιτευχθεί η επι-κοινωνία προσώπων, να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα που μας αφορούν (οικογένεια, ανατροφή παιδιών, σχέσεις νέων κ.λ.π.) υπό το πρίσμα της Ορθοδόξου διδασκαλίας. Πρώτη συνάντηση γνωριμίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου και ώρα 7:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων κάτωθι του Νέου Ιερού Ναού, προκειμένου να καθορισθεί από κοινού, ημέρα και ώρα και συνάξεων. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον!

Με αγάπη Χριστού Οι ιερείς σας: π. Σωτήριος και π. Γεώργιος


Τηλ. Επικ.: 6947.837.554 Και στο διαδίκτυο: www.agbasilios.blogspot.com

--

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ


Σχολικές τσάντες και είδη απαραίτητα για τη σχολική φοίτηση των παιδιών, προσφέρθηκαν στους μαθητές Ρομά, που φοιτούν στην πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου Βραχναιίκων.
Πρόκειται για μια προσπάθεια της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικών Υπηρεσιών Βραχναιίκων (Δ.Ε.Κ.Υ.Β.) και του Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βραχναιίκων. Τόσο η Ιερά Μητρόπολις Πατρών και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος όσο και ευγενικοί χορηγοί στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή για ενίσχυση της σχολικής φοίτησης μαθητών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σταυροπούλειο Πνευματικό Ίδρυμα.