Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΕΙΑ;

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;
ΠΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ;

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι προσπάθειες του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Βραχναιίκων για να αποκτήσει επί τέλους ο Δήμος μας ένα σχολείο που να καλύπτει τις ανάγκες του αφού όλοι γνωρίζουν, παιδιά και γονείς, ότι η ανάγκη για την κατασκευή ενός σύγχρονου σχολείου είναι παραπάνω από επιτακτική.
Ξεκίνησαν με γράμματα προς όλους αρμόδιους, στα οποία παρουσίαζαν το πρόβλημα όχι μόνο ως προς την έλλειψη αιθουσών, αλλά και ως προς τον προαυλισμό που γίνεται σε κοινό χώρο με το Γυμνάσιο και το Λύκειο πράγμα που απαγορεύεται . Ήταν τότε και είναι δε και τώρα γνωστό σε όλους ότι η πολιτεία ποτέ δεν έχει ξοδέψει χρήματα για την κατασκευή σχολικών κτηρίων στα Βραχναίικα, αφού και τα τρία κτήρια είναι δωρεές.
Έχουμε φτάσει λοιπόν στο σήμερα, χωρίς καμιά ανταπόκριση από την πολιτεία. Όμως μας δίνεται τώρα η δυνατότητα, μέσα από ένα λυπηρό γεγονός που συνέβη , δηλαδή τον σεισμό της 8/6/08 που κατέστησε το δημοτικό σχολείο κατεδαφιστέο, να διεκδικήσουμε επί τέλους ένα σύγχρονο σχολείο για όλο τον Δήμο.
Ο δωρητής του Δημοτικού σχολείου Μαραγκόπουλος, έφτιαξε ένα κτήριο που για την εποχή του ήταν πρωτοποριακό, ένα κτήριο μεγαλύτερο των αναγκών της εποχής, ένα κτήριο που κακά τα ψέματα μέχρι και πριν από μερικά χρόνια κάλυπτε και τις ανάγκες των δικών μας παιδιών. Επίσης εκτός από την συναισθηματική αξία που έχει για το χωριό και τους κατοίκους, έχει και αρχιτεκτονική αξία και είναι κόσμημα για το Δήμο μας. Τώρα πια όμως δεν επαρκεί. Οι αίθουσες είναι πολύ λιγότερες από αυτές που χρειάζονται και δεν υπάρχουν καθόλου βοηθητικοί χώροι που ένα σύγχρονο δημοτικό σχολείο θεωρεί αυτονόητους (γυμναστήριο, θέατρο, αίθουσα χημείας, φυσικής και υπολογιστών, χώρους για το ολοήμερο κ.λ.π.) και φυσικά ένα ασφαλές και αρκετά μεγάλο προαύλιο.
Μετά τον σεισμό τα παιδιά του Δημοτικού τελείωσαν την σχολική τους χρονιά λίγο «άδοξα» και άρχισαν και την νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο με καθυστέρηση μιας βδομάδας. Όμως πρέπει να πούμε ότι με τις ενέργειες του Δήμου αλλά και του διευθυντή του σχολείου, είχαμε γρήγορα τη στέγαση του σχολείου σε λυόμενα κτήρια που πληρούν τις προδιαγραφές και που βελτιώνονται συνεχώς. Οι μαθητές είναι και αυτοί πολύ ευχαριστημένοι με το «δικό τους» σχολείο που δεν το μοιράζονται με κανέναν και προτιμούν να μείνουν εκεί παρά να γυρίσουν στο παλιό. Το ίδιο συμβαίνει και με τους εκπαιδευτικούς. Έτσι αυτή η προσωρινή λύση μπορεί να μας δώσει αρκετή πίστωση χρόνου ώστε να διεκδικήσουμε αυτό που μας έταξαν και δικαιούμαστε.
Ο κ. Στυλιανίδης, ο πρώην υπουργός παιδείας, κατά την επίσκεψη του στο δήμο μας αμέσως μετά τον σεισμό και μπροστά σε όλη τη τοπική αυτοδιοίκηση, το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και μπροστά στις κάμερες υποσχέθηκε κονδύλια όχι μόνο για την ανέγερση κτηρίου αλλά και για την αγορά οικοπέδου εφόσον ο Δήμος έβρισκε.
Παρόλη τη θετική συγκυρία λοιπόν, από την πλευρά του Δήμου φαίνεται να υπάρχει μία σύγχυση για το τί θέλει και μία ανεξήγητη αδράνεια για τα αυτονόητα. Κανείς δεν γνωρίζει και τουλάχιστον οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το τι στόχους έχει και με ποιους τρόπους τους διεκδικεί.
Γιατί δεν ζητάει η Δημοτική αρχή την γνώμη των καθ' ύλην αρμοδίων που είναι οι δάσκαλοι και οι γονείς των παιδιών ώστε να χαραχτεί μία κοινή πορεία προς ένα στόχο που όλοι μας τότε θα υποστηρίξουμε και θα διεκδικήσουμε;
Γιατί επιτέλους δεν ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας και οι τοπικοί άρχοντες και οι γονείς και οι δάσκαλοι για να διεκδικήσουμε κάτι που θα μείνει για πολλές γενιές ένα κόσμημα στο Δήμο μας και θα βοηθήσει, θα στηρίξει τις ελπίδες των παιδιών μας, που σε κάθε παρέλαση τα αποκαλούμε επιστήμονες του μέλλοντος; Πως θα γίνει αυτό; Σε ένα παρωχημένο σχολείο; Σε ένα σχολείο που θα δημιουργεί προβλήματα και στα παιδιά και στους δασκάλους που αντί να προετοιμάζονται στο γραφείο τους, πρέπει να κάνουν περισσότερες εφημερίες για να προστατεύουν τα παιδιά.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι γονείς και οι δάσκαλοι πολλές φορές ζήτησαν την βοήθεια του Δήμου, ο οποίος υποστηρίζει ,ότι κάνει , ότι είναι δυνατό και ότι δεν υπάρχουν χρήματα για οικόπεδο ούτε και κάποιο διαθέσιμο οικόπεδο που να κατέχει ο Δήμος. Τι έκανε όμως ο Δήμος για να διαπιστώσει αν υπάρχει οικόπεδο ή όχι; Τι έκανε για να μπορεί μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους να πραγματοποιήσει την υπόσχεση του κ. Στυλιανίδη; Σίγουρα ξέρουμε ότι πολλές υποσχέσεις υπουργών είναι μόνο λόγια. Το έχουμε όμως διαπιστώσει; Γιατί σε άλλους Δήμους οι αγώνες των δημοτών με την υποστήριξη του Δήμου οδήγησαν στην υλοποίηση τέτοιων υποσχέσεων; Εμείς δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε; Έχει κοινοποιήσει ο Δήμος στους κατοίκους του χωριού, που μεγάλη μερίδα τους απορεί με την στάση του Δήμου και διαπιστώνει ίσως και μια εσκεμμένη αδράνεια, την θέληση του να αγοράσει ένα οικόπεδο με τα χρήματα που υποσχέθηκε ο κ. Στυλιανίδης; Ποιος μπορεί να πει ότι δεν υπάρχουν οικόπεδα προς πώληση .Και αν δεν το κάνει αυτό ο Δήμος, ποιος θα το κάνει; Ποιος άλλος έχει την δύναμη να ζητήσει κάτι τέτοιο από τους δημότες;
Πιστεύουμε ότι οι πολίτες περιμένουν μια απάντηση σε όλα αυτά, γιατί είναι ένα θέμα που αφορά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Δήμου και όχι μόνο αυτούς που έχουν τώρα παιδιά στο σχολείο. Πολύ περισσότερο ενδιαφέρει και πρέπει να ενδιαφέρει αυτούς που θα αποκτήσουν παιδιά, γιατί τα παιδιά που πηγαίνουν τώρα στην πρώτη τάξη είναι μάλλον τυχερά και θα τελειώσουν το σχολείο σ΄αυτό τον χώρο.
Η γνώμη μας είναι ότι η Δημοτική αρχή θα πρέπει να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γιατί όχι και σε μία ανοιχτή συζήτηση, ώστε εκεί να εκθέσει σε όλους τα προβλήματα που υπάρχουν και τις προθέσεις της, αλλά το σημαντικότερο, να ακούσει και τις γνώμες των άλλων και άμεσα ενδιαφερόμενων. Μόνο έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε κοινό στόχο και κοινή γραμμή για να διεκδικήσουμε αυτά που μας χρωστάνε και υποχρεούνται να μας δώσουν. Πώς θα μπορέσουμε όμως να πιέσουμε αποτελεσματικά αν δεν έχουμε αποφασίσει τι θέλουμε;
Προ μηνών, ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο βρέθηκε στο γραφείο του Κυρίου Σουφλιά, υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ώστε να πιέσει για την καινούργια χάραξη της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου. Δεν θα πρέπει να δούμε και στην περίπτωση του σχολείου ανάλογη αγωνιστικότητα ή το θέμα είναι χαμηλής προτεραιότητας;
Κύριε Δήμαρχε η εντύπωση που έχουν έστω κάποιοι πολίτες είναι ότι γκρεμίζετε σχολεία και στη θέση τους χτίζετε Δημαρχεία. Ευκαιρία για σας και ανάγκη για μας να την αλλάξετε.