Παρασκευή 6 Απριλίου 2007

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ


Έφτασε στα χέρια μας έγγραφο με το οποίο το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο απαντά στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαϊας και συγκεκριμένα στο γραφείο Φυτοπροστασίας.
Η απάντηση αφορά σχετικό ερώτημα που έγινε έγγραφα με αρ. πρωτ. 985/23/03/2006 και δόθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά στις 19/04/2006 με αρ.πρωτ. 1259. Ειδικότερα το τμήμα Εντομολογίας και Γ. Ζωολογίας αφού εξέτασε δείγματα ευκαλύπτου προερχόμενα από την παραλία των Βραχναιίκων απαντά τα εξής:
«Σχετικά με το δείγμα βλαστών ευκαλύπτου που μας προσκομίσατε, σας πληροφορούμε ότι οι κηλίδες στα φύλλα δημιουργούνται από μικρουμενόπτερα έντομα, είδη του γένους Ophelimus (Hymenoptera: Eulophidae), τα οποία ανευρίσκονται στη χώρα μας τα τελευταία έτη να προσβάλλουν φυτά ευκαλύπτου.
Η καταπολέμηση του εντόμου αυτού θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, επειδή ο ευκάλυπτος είναι μελισσοτροφικό φυτό και μόνο όταν η προσβολή είναι μεγάλη. Ως κατάλληλος χειρισμός προτείνεται η επέμβαση με fenithrothion (που είναι το μοναδικό εγκεκριμένο εντομοκτόνο για δασικά φυτά) κατά την έναρξη των νέων πτήσεων του εντόμου το Μάιο –Ιούνιο. Ιδιαιτέρως αποτελεσματικές για την σύλληψη των ακμαίων των εντόμων αυτών και τη διαπίστωση της έναρξης των πτήσεων, είναι οι παγίδες πρασίνου χρώματος. Επίσης το εντομοκτόνο fenitrothion, που είναι το μοναδικό εγκεκριμένο για δασικά φυτά, μπορεί να εφαρμόζεται ως ακμαιοκτόνο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προιόντων πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες προφύλαξης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.»


ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ


Το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη έλλειψη νερού στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες, είναι κάτι παραπάνω από ορατό σύμφωνα με τον Υδρογεωλόγο και Διευθυντή της Διεύθυνσης Υδάτινων Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Γρηγόρη Κρεστενίτη.
Ο κ. Κρεστενίτης, μιλώντας σε εκδήλωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου για τις γεωτρήσεις, την Τρίτη 20 Μαρτίου 2007, αναφέρθηκε τόσο στο φαινόμενο της ξηρασίας που πλήττει ολόκληρη την Ελλάδα και κατά συνέπεια και την Αχαία, όσο και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος λειψυδρίας. Σύμφωνα με τον κ. Κρεστενίτη, φέτος τα επίπεδα βροχής είναι κατά 70% λιγότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες μέσες τιμές των προηγούμενων χρόνων, ενώ όπως τόνισε οι όποιες βροχοπτώσεις σημειωθούν από εδώ και στο εξής δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την υδροαποθεματικότητα. Σημείωσε επίσης πως έχει ήδη ξεκινήσει η εκπόνηση μίας μελέτης που θα παραδοθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο ζήτησε την εγρήγορση των τοπικών παραγόντων καθώς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να μην σπαταλώνται αλόγιστα τα αποθέματα νερού. «Βραχνά» για την διαχείριση του υδροφόρου ορίζοντα αποκάλεσε ο κ. Κρεστενίτης τις παράνομες γεωτρήσεις, για τις οποίες ανέφερε πως θα ξεκινήσει καταγραφή, με τις ανάλογες κυρώσεις για όσους τις έχουν πραγματοποιήσει.
Ένας ακόμα παράγοντας του προβλήματος κατά τον κ.Κρεστενίτη είναι και η έλλειψη έργων που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν το νερό, που μέσω των ποταμών και των χειμάρρων, χάνεται κάθε χρόνο στην θάλασσα.Το νερό αυτό υπολογίζεται σε 600 εκατομμύρια κυβικά! Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών έχει παραδώσει μελέτη, στην οποία καταγράφονται ως ιδανικές για την κατασκευή μικρών φραγμάτων πέντε- έξι θέσεις στην Αχαΐα.



Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ


Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες παγκοσμίων οργανισμών, άρχισαν να φαίνονται οι κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις στον πλανήτη της έντονης λειψυδρίας και ξηρασίας.
Η υπερθέρμανση της γής από το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι πλέον γεγονός και οι αλόγιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από καύση πετρελαίου σαν κύριο υπαίτιο εντείνουν το πρόβλημα με απίθανα σενάρια για το μέλλον.
Η γή ως υδάτινος πλανήτης εξαρτά την επιβίωση του φυτικού και ζωικού βασιλείου της από το νερό. Ας μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπου αποτελείται από νερό.
Ένα συντονισμένο σύστημα ανακύκλωσης του νερού, λειτουργεί από την αρχή της δημιουργίας του πλανήτη, για δισεκατομμύρια χρόνια τώρα, μεταφέροντας τις υδάτινες μάζες που υπάρχουν στα σύννεφα και που δημιουργούνται από την εξάτμιση των υδάτων, χωρίς μεγάλες αλλαγές κάθε χρόνο.
Η παρέμβαση του ανθρώπου όμως άλλαξε το οικοσύστημα, επιτάχυνε την παραγωγή επικίνδυνων αερίων που ευθύνονται για την συνεχώς αυξανόμενη τρύπα του όζοντος, με αποτέλεσμα η ακτινοβολία του ήλιου χωρίς φιλτράρισμα να λίωνει τος πάγους στο βόρειο πόλο, να ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων και να εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε με τρομερές καταιγίδες και δυνατούς ανέμους, είτε με μεγάλες ανομβρίες, που προκαλούν ξηραασίες και λειψυδρίες.
Εάν δε προσθέσουμε και το γεγονός ότι, τα μεν επιφανειακά ύδατα, ποτάμια-λίμνες, είναι επιβαρυμένα με τοξικά, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ κατά τη μεταφορά τους στις δεξαμενές, τα δε υπόγεια, με τον υδροφόρο ορίζοντα μολυσμένο σε πολλές περιοχές της χώρας (από βιολογικούς-από δίκτυα αποχετεύσεων-ααπο ανεξέλεγκτες χωματερές κλπ) τότε το πρόβλημα είναι τεράστιο, και η πρωτοβουλία ενημέρωσης των πολιτών παίζει πρωτεύοντα ρόλο.
Εκτός από την ποιότητα του νερού, σημαντικότατο έργο είναι και η εξοικονόμηση του νερού. Η αλόγιστη σπατάλη στην αγροτική καλλιέργεια που αποροφά το 82% των υδάτινων πόρων, σε συνδυασμό με την σπατάλη της οικιακής χρήσης, χρειάζεται εγρήγορση, ευαισθησία και συνεχή επιστημονική ενημέρωση.
Όσο ο άνθρωπος, στο βωμό του κέρδους, αδιαφορεί για το περιβάλλον, τότε σύντομα θα είναι ο μόνος υπεύθυνος για την καταστροφή και την εξαφάανιση της ζωής στη Γή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΟΒΟΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ/Σ NATURE INNOVATIONS