Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΤΟΥ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ

ΣΙΓΟΥΡΗ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Κάποιοι φαίνεται ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη μας (όχι μόνο τη δικιά μας του προσωπικού, αλλά και των γονέων-των απλών πολιτών). Παράλληλα σπεύδουν με βαρύγδουπες δηλώσεις τους, συνοδευμένες από τυμπανοκρουσίες και φανφάρες, να πανηγυρίσουν, να τονίσουν και να παρουσιάσουν ότι τα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας (ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ) συνεχίζουν τη λειτουργία τους έως το 2013!
Είναι δυνατόν;
Διάβασε κάποιος Υπουργός ή Βουλευτής ή Δήμαρχος ή Δημοτικός σύμβουλος ή στέλεχος της ΚΕΔΚΕ ή ομοσπονδία ή σύλλογος ή «ωφελούμενη μητέρα» ή εργαζόμενος/η σε ΚΔΑΠ, την νέα ΚΥΑ 46855/1622 (ΦΕΚ Β΄ 1186/26-6-2008) καθώς και την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε ο πλέον δικαιούχος υλοποίησης των δομών ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ μεΑ (Οργανισμός Εργατικής Εστίας) για το πλαίσιο λειτουργίας τους, μετά τις 31/8/2008 και είναι πεπεισμένος ότι θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των προγραμμάτων αυτών χωρίς καμία διαφορά μετά την παραπάνω ημερομηνία και μάλιστα ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα;
Η απάντηση σαφώς είναι αρνητική
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ξεκίνησαν στη χώρα μας το 2000 λειτουργώντας απογευματινές ώρες, φέρνοντας στο προσκήνιο, για πρώτη φορά, το θέμα της εξωσχολικής απασχόλησης των παιδιών και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους στις τοπικές κοινωνίες. Είναι η μόνη κοινωνική δομή που ικανοποιεί τη ζωτική ανάγκη των παιδιών για παροχή ελεύθερου χώρου δράσης μακριά από το διαμέρισμα και την τηλεόραση.
Σήμερα λειτουργούν συνολικά σε όλη τη χώρα 240 ΚΔΑΠ., μεταξύ των οποίων 34 από αυτά είναι για παιδιά με αναπηρίες. Στα ΚΔΑΠ. εργάζονται με πλήρες ωράριο 200 εξειδικευμένοι επιστήμονες με συμβάσεις αορίστου χρόνου και περίπου 700 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Από τα ΚΔΑΠ. και ΚΔΑΠ.μεΑ περνούν καθημερινά πάνω από 20.000 παιδιά.
Τα προγράμματα αυτά αποτελούν πλέον τη ραχοκοκαλιά της σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής της χώρας. Είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια η συμμετοχή όλων των παιδιών στα ΚΔΑΠ. δωρεάν, χωρίς κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας. Για ποιο λόγο σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ από 1/9/2008, να αποκλείονται παιδιά που οι μητέρες τους εργάζονται στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, είναι οικιακά, είναι ανασφάλιστες, πολύτεκνες μητέρες, μονογονεϊκές, μητέρες με πολλά προβλήματα υγείας- οικογενειακά που δε μπορούν να εργαστούν, μητέρες που εργάζονται περιστασιακά σε διάφορες επιχειρήσεις και οι εργοδότες τους αρνούνται την απόδειξη της εργασίας τους. Για ποιο λόγο να ισχύσει περιορισμένος αριθμός εγγραφών και μάλιστα με κουπόνια;

Η έμμεση κατάργησή τους είναι πλέον γεγονός όπως μας τόνισαν ξεκάθαρα οι Δήμαρχοι και οι τωρινοί φορείς υλοποίησης των δομών, εάν εφαρμοστεί η νέα ΚΥΑ από 1/9/2008 όπως γεγονός θα είναι και το φάσμα της ανεργίας στους «ήρωες» υπαλλήλους που κατόρθωσαν και έστησαν όλες αυτές τις δομές αφού
 Απαξιώνεται ο θεσμός και τα ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ μεΑ και παρουσιάζονται πλέον ως δομές φύλαξης και όχι δημιουργικής απασχόλησης όπως λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια.Χάνεται το αντικείμενο λειτουργίας των δομών όπως και το αντικείμενο δουλειάς των εργαζομένων.Με άλλα λόγια τα ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ μεΑ μετατρέπονται σε πάρκινγκ παιδιών και η δημιουργική απασχόληση από εξειδικευμένο προσωπικό θα δίνει τη θέση της σε φύλαξη παιδιών από ιδιώτες με σκοπό το κέρδος.
 Το βασικό θέμα και σημαντικότερο πρόβλημα της χρηματοδότησης αυτών των δομών είναι πλέον αστείο. Με 1560 Ευρώ ετησίως χρηματοδότηση από την Εργατική Εστία το κάθε παιδί, σχεδόν κανένας φορέας υλοποίησης πλην ίσως κάποιων ιδιωτικών, δε θα αναλάβει το κόστος για να λειτουργήσει αυτές τις δομές.
 Οι «ωφελούμενες μητέρες» μειώνονται δραστικά αφού πρέπει να πληρούν αθροιστικά πάρα πολλά κριτήρια (με βασικά Α. να μην ξεπερνάνε τα 24.000 ευρώ ετησίως και Β. αποδεδειγμένα για την Εργατική Εστία να εργάζονται με ένσημα, αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ κλπ). Έτσι μειώνονται δραστικά και πάρα πολλά παιδιά, που απολάμβαναν δωρεάν όλα αυτά τα χρόνια τις υπηρεσίες που τους παρέχονταν από τις δομές.

Μέχρι σήμερα, ειδικά στα ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ μεΑ, τα κριτήρια ένταξης τίθενται όπως πρέπει, με βάση τη παθολογία και την ηλικία και όχι με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Ως εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ μεΑ έχουμε προτείνει και διεκδικούμε τη δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών στους ΟΤΑ με ταυτόχρονη μεταφορά πόρων από το κράτος στους Δήμους και μετακίνηση των εργαζομένων σε αυτούς.
Θεωρούμε τις λύσεις τύπου κουπόνια του Υπουργέιου Απασχόλησης και της Εργατικής εστίας καταστροφικές για τις δομές ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ μεΑ, αφού δεν εξασφαλίζουν ούτε τη μισθοδοσία, όυτε τα λειτουργικά έξοδα των δομών, ανοίγοντας τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση και στη κερδοσκοπία.
Η εργαζόμενη μητέρα και τα παιδιά με αναπηρίες αντί να διευκολύνονται, θα μπλέκουν όλο και περισσότερο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας της Εργατικής Εστίας.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε απαράδεκτο και προσβλητικό για το κοινωνικό σύνολο, το νέο σχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης (ΚΥΑ 46855/1622 (ΦΕΚ Β΄ 1186/26-6-2008)) καθώς και την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας και απαιτούμε τη κατάργηση των νέων ρυθμίσεων.

Εμείς οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουμε δυναμικά χρησιμοποιώντας παράλληλα όλα τα ένδικα μέσα, για την επαγγελματική μας κατοχύρωση, τη προφύλαξη της δουλειάς μας και τη μη απαξίωση του έργου που μας έχει ανατεθεί.

Καλούμε όλους τους φορείς να σκύψουν πάνω από το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δομές ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ και να δώσουν λύση στο αβέβαιο εργασιακό μέλλον που προδιαγράφεται για εμάς, χωρίς απολύσεις.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ