Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

EΠΙΚΑΙΡΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Το καλοκαίρι δεν είναι και πολύ μακριά (τουλάχιστον με βάση το ημερολόγιο.) και επόμενα και οι ζέστες του.
Το θέμα που βάζω αγγίζει όλες κι όλους μας.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΚΑΔΟΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ.
Πριν γράψω οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όσους από το Δήμο έχουν ασχοληθεί μ' αυτό το ευαίσθητο θέμα και ιδιαίτερα στον πρώην αντιδήμαρχο Λ. Οικονομόπουλο, όπως επίσης και να πω ότι η συχνότητα και η επιμέλεια στην περισυλλογή είναι αξιέπαινη.
Κι αν όλα είναι καλά, τότε πιο είναι το θέμα?
Εξετάζοντας τα διάφορα μοντέλα σε Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο πιστεύω ότι η επιλογή αυτού του τύπου κάδων είναι εσφαλμένη. Λέω είναι γιατί όταν έγινε αυτή η επιλογή πιθανόν οι συνθήκες και τα κριτήρια να ήταν διαφορετικά και αυτό να ήταν το καλύτερο.
Οι κάδοι που έχουν επιλεγεί χρησιμοποιούνται κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα (αν και εκεί η χρήση τους μειώνεται και προωθούνται άλλες λύσεις) όπου οι πολυκατοικίες είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μορφής κατοικίας. Σε οικιστικά κέντρα όπου οι μονοκατοικίες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών η σωστή επιλογή είναι ο «ατομικός» κάδος απορριμμάτων.
Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι κάθε σπίτι είναι υπεύθυνο για την υγιεινή του κάδου του και δεν φορτώνει τα απορρίμματα του στους γείτονες. Το τελευταίο είναι και το πρόβλημα όλων των Δήμων που έχουν επιλέξει τους «ομαδικούς» κάδους ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και τους καλοκαιρινούς μήνες όπου λόγω της ασυνειδησίας κάποιων που αν και βρίσκοντας γεμάτους τους κάδους αφήνουν απ' έξω την μισάνοιχτη σακούλα τους και λόγω των συνθηκών η δυσωδία της σήψης γίνεται έντονη όχι μόνο στους χώρους των κάδων αλλά σε όλη την περιοχή καθώς και η αύξηση όλων των τρωκτικών.
Οι «ατομικοί» κάδοι βρίσκονται μέσα στις αυλές κι έτσι φροντίζονται πολύ καλύτερα και αν το μέγεθος τους επιλεγεί σωστά τότε δεν είναι αναγκαία η καθημερινή περισυλλογή, άρα μεγαλύτερη ευελιξία της Δημοτικής Αρχής.
Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα διαφοροποίησης χρήσης! Με απλά λόγια μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από ένας κάδοι σε κάθε σπίτι - συνήθως έχουν διαφορετικά χρώματα - κι ο καθένας προορίζεται για διαφορετικά απόβλητα βοηθώντας σημαντικά στην περιβαντολογική διαχείριση των απορριμμάτων και γιατί όχι δημιουργίας πρόσθετου εισοδήματος για τον Δήμο από την εκμετάλλευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι:

· Στην Γερμανία υπάρχουν 5 κάδοι σε κάθε σπίτι για: οικιακά απορρίμματα, υπόλοιπα φαγώσιμων και αλλά βιολογικά απορρίμματα (κλαδιά, λουλούδια.), χαρτιών, αλουμινίου και γυαλιού. με τεράστια πρόστιμα σε περίπτωση ανάμιξης περιεχομένου.

· Στην Ολλανδία τουλάχιστον 2: οικιακά απορρίμματα, υπόλοιπα φαγώσιμων και αλλά βιολογικά απορρίμματα (κλαδιά, λουλούδια.) ενώ για τις υπόλοιπες 3 κατηγορίες κεντρικοί κάδοι ανά περιοχή.

· Στην Γαλλία 3: οικιακά απορρίμματα μαζί με υπόλοιπα φαγώσιμων και αλλά βιολογικά απορρίμματα (κλαδιά, λουλούδια.), χαρτιά, γυαλιά. Όπου δεν υπάρχουν ειδικοί κάδοι (χαρτιών, αλουμινίου και γυαλιού) η περισυλλογή αυτών γίνεται σε προγραμματισμένες ημερομηνίες.
Ίσως αυτό να φαντάζει λίγο μακρινό για το Δήμο μας αλλά η καθιέρωση των ατομικών κάδων πιστεύω ότι είναι άμεσα εφικτή και σίγουρα θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης όλων μας.

Αντώνης Νικολόπουλος